VN: "Daders van folteringen moeten vervolgd worden"

De VN is scherp voor de daders van de Amerikaanse folteringen in het tijdperk na de aanslagen op het World Trade Center. "De verantwoordelijken moeten gestraft worden in lijn met de begane misdaden", klinkt het.

Gisteren werd het langverwachte rapport van de Senaatscommissie over de "oorlog tegen terreur" vrijgegeven. Het rapport bevestigde wat door de meeste Amerikanen als gegeven werd beschouwd: tijdens de "oorlog tegen terreur", na 9/11, werd door de CIA op grote schaal gefolterd.

Ben Emmerson, de "Speciale Rapporteur van de VN voor de bevordering en bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden in de strijd tegen terrorisme", verspreidde een boodschap op de site van de Verenigde Naties. Volgens hem is het nu tijd om actie te ondernemen: "De individuen die voor de daden verantwoordelijk zijn, moeten op de juiste manier gestraft worden in lijn met hun misdaden. Volgens het internationaal recht mogen zij geen immuniteit krijgen, ook diegene die de daden niet rechtstreeks uitvoerden", aldus Emmerson.

Emmerson wijst er bovendien op dat de zwaarste straffen net moeten gaan naar diegenen die de folteringen planden. Maar, zo zegt hij ook, "de uitvoerders moeten niet proberen om zich te ontdoen van alle schuld."