4.000 mensen brachten laatste hulde aan koningin Fabiola

Over twee dagen hebben volgens de politie 4.000 mensen aan het koninklijk paleis aan het Warandepark een laatste hulde gebracht aan koningin Fabiola. Om 17 uur vanavond werd het paleis gesloten voor bezoekers. Wie nog een glimp wil opvangen van de koningin, kan vrijdag om 9.30 uur de stoet aan het paleis zien vertrekken naar de begrafenis in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal.
FRANCOIS LENOIR

Ook vandaag kwam een constante stroom sympathisanten hulde brengen aan de koningin. Volgens de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene waren er vandaag 3.000 bezoekers en gisteren 1.000. Iedereen was het er over eens dat Fabiola "een grote Mevrouw" was.

Karim, een Marokkaanse Belg is het graf komen bezoeken met zijn twee kinderen van twee en vijf jaar: "Ik ben hier geboren en opgegroeid. Ik ben geen royalist, maar vond het belangrijk om een laatste eer te bewijzen aan koningin Fabiola. Ik heb de koningen Boudewijn, Albert en Filip gekend, en wil dat ook mijn kinderen kennismaken met het koningshuis."

Patricia, royaliste en voorstander van een verenigd België, betreurt de geruchten over het vermogen van de koningin in haar laatste levensjaren: "Het is een schande hoe men de koningin heeft aangevallen nadat ze zich 50 jaar lang heeft ingezet voor haar land. Ze komt uit Spanje en is Belgischer geworden dan vele Belgen. Ze heeft Nederlands en Duits geleerd."

De stoet vertrekt morgen om 9.30 uur van het paleis naar de kathedraal. Daar begint om 10 uur de begrafenis, georganiseerd door de regering. Er zijn plaatsen voor het publiek, maar een aanzienlijk deel is voorbehouden voor hoogwaardigheidsbekleders, waaronder verschillende staatshoofden. Meer dan 250 journalisten hebben een accreditatie ontvangen, en dan heeft het paleis er nog verschillende moeten weigeren. Volgens woordvoerder Pierre-Emmanuel De Bauw is de interesse van de buitenlandse media groot, vooral de Spaanse en Nederlandse.