"1 dag niet"-actie wil inbrekers buitenhouden

Vandaag vindt in ons land de eerste nationale actiedag tegen woninginbraken plaats, een initiatief van de politie en de provincies. "1 dag niet" wil burgers op een al dan niet ludieke manier informeren over hoe ze ongewenst bezoek kunnen voorkomen. En dat is nodig, want vorig jaar waren er 75.123 woninginbraken in ons land, meer dan 200 per dag.

De maatschappelijke kosten van al die inbraken zouden meer dan 350 miljoen euro bedragen. En dat terwijl heel wat van die inbraken gewoon voorkomen kunnen worden.

Om burgers op hun verantwoordelijkheid te wijzen, sloegen buurtinformatienetwerken, politie- en preventiediensten, buurtverenigingen, beveiligingsondernemingen, organisaties en individuele burgers de handen in elkaar en kwamen op de proppen met meer dan 400 initiatieven. Op de website 1 dag niet staan ze opgelijst per provincie.

De preventieacties zijn heel divers en gaan van huis-aan-huisbezoeken tot affiche- en flyeracties en extra anti-inbraakpatrouilles. Maar er zijn ook burendrinks en Facebookgroepen opgericht om elkaar beter te leren kennen.

Het initiatief kwam overgewaaid uit Nederland. Daar werd de anti-inbraakcampagne vorig jaar voor het eerst gehouden in de vorm van een burgerinitiatief. De dag kende heel wat succes. Het aantal inbraken daalde blijvend.

Tips om inbrekers buiten te houden

  • Maak je huis goed zichtbaar door goede binnen- en buitenverlichting en een laag gesnoeide haag.
  • Vergeet de zij- en achterkant niet, de favoriete entree van inbrekers
  • Help de inbreker niet: berg ladder en tuingereedschap goed op
  • Leg waardevolle voorwerpen uit het zicht: berg ze op, registreer ze en neem foto's
  • Geef je huis bij afwezigheid een bewoonde indruk: vermijd overvolle brievenbus, briefjes op de deur en maak altijd goede afspraken met de buren
  • Sluit altijd alle ramen en deuren, zelfs al ben je maar voor enkele minuten weg. Dat geldt ook voor de garage, het tuinhuis en het kelderraam.
  • Stop geen sleutels onder de deurmat of in de bloembak.