"CIA was niet voorbereid voor detenties en verhoren na 11/09"

De Amerikaanse geheime dienst CIA was niet voorbereid op de detenties en de verhoren van gevangenen na de aanslagen van 11 september. Dit heeft directeur John Brennan gezegd op een persconferentie als antwoord op het vernietigende rapport van de Amerikaanse Senaat omtrent de verhoortechnieken van de CIA.

Brennan erkende dat de CIA "walgelijke" verhoormethodes heeft gebruikt, maar het ging om individuele gevallen en de geheime dienst miste ervaring inzake het gevangen houden van gedetineerden. "De CIA moest op onbekend terrein laveren, wij waren niet voorbereid en weinig agenten waren opgeleid op het vlak van verhoren."

Na 11/09 was de "nationale veiligheid de bekommernis van de agenten van de CIA" en "er waren geen gemakkelijke antwoorden", twitterde nieuwszender CNN uit de reactie van Brennan die in de dagen na 11/09 onder de Republikeinse president George Bush plaatsvervangend hoofd van de CIA was. De agenten van de CIA wisten dat zij "nood hadden aan snelheid, behendigheid, moed en intelligentie".

"Geheime dienst heeft zich hervormd"

Maar de geheime dienst heeft zich "hervormd omdat er zich geen andere ontsporingen zouden voordoen", zei Brennan. Hij voegde eraan toe de beslissing van Democratisch president Barack Obama om "hardere" verhoortechnieken te verbieden "volledig te steunen".

Volgens de topspion zijn door hardere verhoortechnieken "zeer bruikbare, waardevolle inlichtingen" bekomen. Hij zei niet te weten of die op andere manieren ook had kunnen verkregen worden, twitterde het ABC News uit zijn reactie.

Wel meende Brennan volgens het NBC News dat inlichtingen van mensen die verhoortechnieken hebben ondergaan zijn gebruikt om terroristenleider Osama bin Laden te pakken te krijgen.

Brennan ontkende dat de "niet perfecte" CIA de Amerikanen en de politiek heeft voorgelogen. Sommige aan de media doorgespeelde informatie was "onjuist" maar niet bedoeld misleidend, zei hij ook.

Eén van de meest frustrerende aspecten van het Senaatsrapport is dat het overeenkomt met een breder gevoel dat de inlichtingendienst niet te vertrouwen is, zo twitterde de conservatieve nieuwszender Fox omtrent de reactie van Brennan.