"Eerste keer dit jaar dat de treinbestuurders staken"

De spoorvakbond ASTB (Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders) zegt dat de aparte stakingsdag vandaag nodig is omdat hun boodschap verloren gaat in de algemene stakingen. "Het is de eerste keer dit jaar dat de treinbestuurders staken, de andere keren waren dat politieke stakingen", stelt woordvoerder Jorgen Vanhove in "De ochtend".
Archieffoto

Het is de vierde keer in een maand tijd dat er hinder is bij het spoor door een staking. Maar Vanhove wil dat daarin een onderscheid gemaakt wordt. "De mensen verwijten ons dat wij weeral staken, maar dat klopt niet. Het is de eerste keer dit jaar dat de treinbestuurders staken, de andere keren was dat een politieke staking."

Nu maandag is er de algemene staking van 15 december en wordt er opnieuw gestaakt. Waarom niet wachten tot dan? "In de staking van maandag zal onze boodschap verloren gaan", antwoordt Vanhove, die benadrukt dat er goed is nagedacht over de actie. "Dit is de enige manier waarop we als treinbestuurders nog iets duidelijk kunnen maken aan de directie."

Waarover gaat het?

Vanhove geeft meer uitleg waarom zijn vakbond nu het werk neerlegt. Een eerste punt zijn de premies. "Onze premies worden berekend aan de hand van ons driejaarlijkse examen. Het hangt een beetje af van de goodwill van de examinator. Bij een goed resultaat krijg je meer, bij een slecht resultaat minder." Vanhove vindt dat geen goed systeem. Het zou niet mogen afhangen van het examenresultaat. "Ofwel ken je job, ofwel niet", zegt hij.

Een ander punt is de monitorvergoeding, het bedrag dat de treinbestuurders krijgen als ze een leerling-bestuurder begeleiden. "De vergoeding is extreem laag. We krijgen daar 7 euro voor bruto, maar we zijn wel verantwoordelijk voor alle fouten. Het risico wordt niet genoeg gecompenseerd."

"Ik voel me wel schuldig"

De ASTB is een van de kleinere spoorvakbonden. Volgens Vanhove heeft de bond een duizendtal leden (het merendeel in Wallonië), die vandaag allemaal het werk hebben neergelegd. "We onderhandelen al maanden met de directie, maar ze willen gewoonweg niet luisteren", verantwoordt de woordvoerder de actiedag. "We hebben al veel van onze eisen laten vallen. De eisen die we nu hebben, gaan we behouden."

De woordvoerder hoopt naar eigen zeggen wel dat er geen verdere acties meer nodig zullen zijn. Dat de reizigers opnieuw hinder ondervinden, betreurt hij. "Ik voel me daar wel schuldig over."

Aantal stakingsdagen is gedaald in 2014

Het lijkt de laatste tijd misschien niet zo, maar er werd dit jaar minder gestaakt bij de NMBS dan vorig jaar. De teller van stakingsdagen bij het spoor zal in 2014 eindigen op 10, tegen 18 vorig jaar. Dat schrijft L'Echo.

Het cijfer van 10 is inclusief de staking van vandaag en de nationale staking van 15 december. Van de 10 stakingsdagen hadden er 3 te maken met problemen binnen de NMBS. De zeven andere werden georganiseerd om maatregelen van de regering-Michel aan de kaak te stellen.