"Homans' uitspraken openen debat voor steden"

Het Minderhedenforum toont zich tevreden dat minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) geen algemeen verbod op religieuze kentekens voor Vlaamse ambtenaren wil invoeren. "De minister moet het nu hard blijven spelen. Het integratiepact dat ze wil smeden, moet dezelfde visie uitademen. In de autonomie die ze geeft, erkent ze de diversiteit van onze steden", zegt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum.

Het Minderhedenforum roept de N-VA-minister nu op steden en gemeenten te laten samenwerken rond "brandende interculturele kwesties". "Steden en gemeenten staan veel dichter bij de burger dan de Vlaamse overheid", zegt Van Bellingen. "Zij moeten gaan voor 'uitgebalanceerde vertegenwoordiging' van hun bevolking voor en achter het loket", meent de Minderhedenforum-directeur.

Volgens het Minderhedenforum is het belangrijk dat ook de lokale overheden zich nu uitspreken tegen een verbod. "Door de autonomie die ze kregen kunnen ze duidelijk maken dat diversiteit een bindmiddel is in steden", aldus Van Bellingen. Volgens hem is er ook sprake van een groeiend draagvlak tegen een verbod. "Door de jongste demarche van Homans zijn er politiek bijzonder weinig partijen voor een algemeen verbod", klinkt het.