"Jullie breken enkel het kamp af, niet het idee"

In Hongkong is de politie begonnen met de afbraak van de barricades in het belangrijkste kamp van de betogers voor meer democratie. Voorlopig verloopt dat zonder geweld.

Het hooggerechtshof in Hongkong besliste eerder deze week dat het kamp mag worden opgebroken omdat het verkeershinder veroorzaakt. Het gaat om het kamp in Admiralty, het belangrijkste zakendistrict van Hongkong, waar zich ook belangrijke overheidsgebouwen bevinden. Tot vanmorgen bevonden zich daar nog enkele honderden demonstranten.

Leiders van de democratiebeweging hebben de actievoerders gevraagd zo lang mogelijk te blijven zitten, maar om zich niet te verzetten. De afbraak verloopt voorlopig zonder geweld. De politie waarschuwt wel dat wie blijft zitten op het terrein, zal opgepakt worden.

"We komen terug"

De acties begonnen in september. Op het hoogtepunt van het protest kwamen tienduizenden mensen op straat. Dat verliep grotendeels vreedzaam, op sporadische rellen met de politie na. Na verloop van tijd kalfde het aantal betogers af, maar een kleinere groep bleef wel het tentenkamp in het zakendistrict bevolken.

De betogers zijn voor het grootste deel studenten. Ze willen meer democratie, meer onafhankelijkheid van de Chinese overheid en vrije gouverneursverkiezingen in 2017. De stad kiest dan een nieuwe leider en China wil enkel kandidaten toelaten die vooraf zijn goedgekeurd, tot grote onvrede van de demonstranten. Die gebruikten paraplu's en een geel lintje als symbolen van verzet.

Aan de bezetting komt vandaag dus een einde aan. Maar of de overheid daarmee de democratiebeweging heeft gebroken, is maar zeer de vraag. "Jullie ruimen enkel een kamp op... jullie kunnen het idee niet weghalen", stond in grote, kleurrijke letters op de weg geschreven vanmorgen. "Ruim de obstakels voor een echte democratie eerst op", luidde een ander opschrift. "We komen terug", zeggen veel betogers ook.