"Rapport over foltering CIA "full of crap""

Volgens de voormalige Amerikaanse vicepresident Dick Cheney is het Senaatsrapport over foltering van terreurverdachten door de CIA "een armzalig werkstuk". Het rapport staat "vol flauwekul" ("full of crap"), zegt hij in een interview met Fox News.

"Ik denk dat het rapport miserabel is. Het lijkt me heel onvolmaakt", stelt Cheney. Hij was tussen 2001 en 2009 vicepresident onder George W. Bush, de periode waarin de in het rapport aangeklaagde verhoortechnieken van vermoedelijke terreurverdachten door de CIA plaatsvonden.

Het rapport, dat dinsdag gepubliceerd werd, bevestigt dat de CIA terreurverdachten folterde om informatie van hen los te krijgen. De methodes onder de toenmalige Republikeinse president George Bush waren in de praktijk inefficiënt en gingen verder dan het Witte Huis (officieel) had toegelaten.

"Sorry dat ik het zeg, maar het rapport staat vol flauwekul", aldus Cheney. "Ze hebben niet de moeite gedaan om de sleutelspelers van het programma vragen te stellen." De ex-vicepresident bevestigde dat president Bush de meeste details van het programma kende.

"Wat moesten we doen", vraagt hij zich af over Khaled Cheikh Mohammed, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 9/11. "Hem op beide wangen kussen en vragen: "Alsjeblieft, alsjeblieft, zeg ons wat je weet"? Natuurlijk niet", klinkt het. "We hebben exact gedaan wat we moesten om diegenen te grijpen die 9/11 hadden voorbereid, en om andere aanslagen te vermijden. Die twee opdrachten hebben we volbracht."