"Socialistische vakbond FGTB is gewapende arm van PS"

De nationale staking van volgende week maandag is een politieke staking. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd op Bel-RTL. Hij noemt de socialistische vakbond FGTB "de gewapende arm van de PS" en roept opnieuw op tot sociaal overleg, zoals dat ook in het regeerakkoord staat.

"Normaal is een staking het ultieme wapen, maar nu organiseert men zuiver politieke stakingen", zegt de voorzitter. Vooral het FGTB krijgt ervan langs. "Iedereen weet dat het FGTB de gewapende arm van de PS is."

Een van de oorzaken van het protest is de bijdrage van inkomsten uit kapitaal aan de sanering van de overheidsfinanciën. Die wordt te laag beschouwd. Maar van een vermogensbelasting wil De Wever niets weten, herhaalde hij nogmaals vanochtend. De discussie over een meerwaardebelasting wil hij naar eigen zeggen wel aangaan, op voorwaarde dat de maatregel neerkomt op een tax shift waarbij nieuwe inkomstenbronnen worden aangeboord in ruil voor een verlaging van de lasten op arbeid. Er kan in geen geval sprake zijn van een verhoging van de belastingdruk. "Ik sta open voor een debat, maar het moet gaan om een tax shift en niet om een tax lift."

"N-VA-bashen"

De N-VA-voorzitter waarschuwde de pleitbezorgers van een vermogenswinstbelasting er wel voor niet te optimistisch te zijn over de opbrengst van zo'n belasting. Een belasting op meerwaarden impliceert namelijk ook dat minderwaarden aftrekbaar worden gemaakt, zei De Wever.

De nieuwe (federale) N-VA-ministers komen niet vaak aan het woord in de Franstalige media en nemen voorlopig niet vaak deel aan de televisiedebatten op de Franstalige televisiezenders. De N-VA'ers zijn bezig hun Frans te verbeteren, zei De Wever. Hij verwees ook naar het "N-VA-bashen" in de Franstalige media. "In debatten zijn wij een beetje het mikpunt van iedereen."