"Water op aarde niet afkomstig van kometen"

Het meeste water op aarde zou niet afkomstig zijn van kometen, zoals tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt uit het onderzoek van de resultaten van de Rosetta-missie naar komeet P67.
A2014
Komeet P67

Het ruimtetuig Rosetta liet in november een kleine robot Philae landen op de komeet. Hoewel de robot momenteel in een winterslaap is bij gebrek aan energie van zijn zonnepanelen, heeft hij toch al heel wat gegevens doorgestuurd die nu verwerkt worden.

Uit dat onderzoek blijkt dat het water op ijsachtige klomp een andere samenstelling heeft dan dat op aarde. Het water op aarde bestaat voor het grootste deel uit waterstof- en zuurstofatomen. Af en toe, 3 keer op 10.000, zijn de waterstofatomen vervangen door  deuteriumatomen. Dit water heeft dezelfe fysische eigenschappen, maar heeft een zwaardere massa.

Uit de gegevens die Rosetta verzameld heeft, blijkt dat er meer "zwaar" water is op de komeet P67 dan op aarde en dat het dus onwaarschijnlijk is dat gelijkaardige kometen water op aarde zouden hebben gebracht. Sommige wetenschappers vinden het te vroeg om al conslusies te trekken en zeggen dat er meer gegevens van andere kometen nodig zijn.