Bonny: "Waarom zou ik uit Antwerpen weg willen?"

"Geef mij een goede reden waarom ik uit Antwerpen zou weg willen?" Zo reageert bisschop van Antwerpen Johan Bonny op het feit dat hij genoemd wordt als kandidaat om aartsbisschop Léonard volgend jaar op te volgen als hoofd van de Belgische kerk. "Er zijn meerdere kandidaten te vinden", zegt hij ook in "De ochtend".

Aartsbisschop André-Joseph Léonard heeft enkele dagen geleden aangegeven dat hij graag snel na zijn 75e verjaardag (in mei volgend jaar) met pensioen zou gaan. De Antwerpse bisschop Bonny wordt genoemd als zijn opvolger. Maar hijzelf benadrukt dat het nog te vroeg is om daarover iets te zeggen.

"Er is nog geen vacature. De aartsbisschop verjaart pas in mei. Bovendien, de nuntius die het dossier moet samenstellen, moet 3 namen voorstellen. Wat mij betreft, geef mij een goede reden waarom ik uit Antwerpen zou weg willen?", reageert hij.

"Ik zet mij met hart en ziel in voor mijn eigen bisdom. We hebben hier veel nieuwe dingen op het spoor gezet. Hier verder doen waar we mee bezig zijn, dat is wat mij nu bezighoudt en waar ik voor ga"; aldus Bonny, die zegt dat er meerdere kandidaten te vinden zijn voor de functie.

"Hulp zoeken van buitenaf"

Bonny sprak zich in "De ochtend" ook uit over de zitting gisteren van de Kamercommissie Seksueel Misbruik. Daar werd een delegatie van de Belgische bisschoppen gehoord over het voornemen om een voor pedofilie veroordeelde geestelijke opnieuw te benoemen in Middelkerke. De bisschoppen hebben er toegegeven dat ze soms inschattingsfouten maken. Die willen ze in de toekomst vermijden met hulp van buitenaf.

"Wanneer iemand misbruik met kinderen heeft gepleegd, mag die nooit meer bij kinderen terechtkomen, dat is een duidelijke lijn", zegt Bonny. "Maar daarnaast zijn er een aantal gevallen waar een afweging moet worden gemaakt." Het gaat dan om (veroordeelde) geestelijken die wel nog een andere taak binnen de kerk zouden kunnen opnemen, bijvoorbeeld bij zieken of bejaarden.

De bisschoppen willen dus externe hulp inschakelen om daarover te oordelen. Bonny verwijst daarbij naar de forensische psychiatrie en andere sociale en psychosociale diensten. "Zo krijgen we een oordeel dat ook van buiten de kerk komt en kunnen we zeggen: dit is nu echt geen kerkelijke willekeur. We moeten komen tot beslissingen waar een maatschappelijk draagvlak voor is."