Eerste schepen van Denderleeuw is bevoegdheden kwijt

Door de aanslepende politieke impasse in Denderleeuw werden de bevoegdheden van eerste schepen Jan De Nul (CD&V) ingetrokken. Dat bevestigt burgemeester Jan De Dier (N-VA) na afloop van een bijzondere zitting van het schepencollege.

De bevoegdheden van De Nul zijn herverdeeld onder de N-VA-schepenen. Zesde schepen en OCMW-voorzitter Koen D'Haenens wordt bevoegd voor Openbare Werken, Tweede schepen Erna Scheerlinck neemt er Patrimonium bij en burgemeester De Dier wordt bevoegd voor ICT en Communicatie.

Burgemeester De Dier zegt dat de motivering dubbel is. "Ten eerste wensen we niet langer bevoegdheden toe te kennen aan een persoon die de integriteit van ons college schaadt, en die zich door zijn herhaaldelijke afwezigheden als eerste schepen onverantwoord gedraagt. Bovendien stapelen de klachten van burgers inzake dossiers openbare werken zich op, en willen we deze toestand niet verder laten aanmodderen."

Gemeente in november onbestuurbaar verklaard

De problemen in de Denderleeuwse bestuurscoalitie slepen al maanden aan, met het vaststellen van de onbestuurbaarheid op 3 november. Coalitiepartner CD&V stemde toen mee met het oppositievoorstel van sp.a-Open. Ondertussen rondde gouverneur Briers een bemiddelingspoging af, het is nu aan Vlaams minister Homans om te beslissen of de gemeenteraad de procedure moet opstarten om een nieuwe coalitie samen te stellen.

Burgemeester De Dier diende vandaag ook een klacht in bij gouverneur Briers over de gemeenteraad van afgelopen maandag. Na een discussie verklaarden de raadsvoorzitter en de tweede schepen dat ze de raad verlieten. Ook De Dier stapte naar buiten. "Maar ik heb niet kenbaar gegeven dat ik zou weggaan, een raadslid is vrij om binnen- en buiten te gaan. Ik heb geprobeerd om mijn fractieleden te spreken." Nadat hij terugkeerde, mocht De Dier echter niet langer de raad bijwonen als burgemeester. "De Nul heeft me gezegd dat ik niet verder kan deelnemen aan de raad, omdat mijn vertrek als een niet-aanwezigheid werd beschouwd. Dat heeft me geschaad in het uitoefenen van mijn democratisch recht als verkozene."

Meest gelezen