Jambon: "We zullen aandringen dat bedrijventerreinen toegankelijk blijven"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gaat er bij de lokale overheden op aandringen dat ze de hinder door de staking gaan beperken. "Het recht op staken moet gevrijwaard zijn, maar ook het recht op werken."

Jan Jambon heeft zelf niet de bevoegdheid om wegen en bedrijventerreinen vrij te houden; die ligt bij de lokale overheden. Maar hij zal wel aandringen dat alles zo netjes mogelijk verloopt, zegt hij in een gesprek met VRT Nieuws.

"We zullen aandringen dat wie wil werken, ook kan werken." Jambon anticipeert op het dreigement van de vakbonden om alle bedrijventerreinen plat te liggen. "Die moeten toegankelijk blijven. Het recht op staken is gevrijwaard, maar het recht op werken ook."

Met die uitspraken geeft Jan Jambon de werkgevers hun zin. Bart Buysse, directeur-generaal van het VBO, eiste vandaag al dat de overheid maatregelen neemt. "De ordedienst moeten voor een vrije passage zorgen. Ook als dat betekent dat ze blokkades moeten opruimen."

Buysse dreigt er overigens ook mee dat de bedrijven wel eens juridische acties zouden kunnen ondernemen als de bonden hun bedrijven lam leggen. De vakbonden noemen dat een "provocatie".