Michael Müller nieuwe burgemeester van Berlijn

De sociaaldemocraat Michael Müller is donderdag verkozen tot burgemeester van Berlijn. Hij volgt de populaire Klaus Wowereit op, die na dertien jaar als burgervader van de Duitse hoofdstad ontslag nam wegens het fiasco rond de bouw van de nieuwe luchthaven in Berlijn, die al jarenlang vertraging oploopt.

De 50-jarige Müller kreeg de steun van 87 parlementsleden van de Berlijnse deelstaat; 58 afgevaardigden stemden tegen en eentje onthield zich.

Müller, een vertrouweling van Wowereit, was tot dusver belast met stadsontwikkeling. Op dat vlak kan hij een gemengde balans voorleggen. Hij struikelde echter over de reorganisatie van de oude luchthaven Tempelhof, die bij een volksraadpleging werd verworpen. .

De volgende verkiezingen in Berlijn staan in 2016 op het menu. In die twee jaar tijd wil Müller het accent leggen op werkgelegenheid en goedkopere huurwoningen. Berlijn telt met een werkloosheidsgraad van 10,4 procent het hoogste werklozengemiddelde van Duitsland. Nationaal staat die teller op 6,3 procent

Müller mist volgens waarnemers het charisma van Wowereit, die naar eigen zeggen van Berlijn een "arme, maar sexy hoofdstad" heeft gemaakt. Wowereit gooide eind augustus de handdoek in de ring na de mislukking van de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg. Die moest in 2012 gebruiksklaar zijn, maar is dat nog steeds niet.

 

Meest gelezen