Minder woninginbraken in West-Vlaanderen

Voor het eerst in jaren zijn er minder woninginbraken in West-Vlaanderen. Er is op dit moment sprake van tien procent minder woninginbraken. Dat gaf provinciegouverneur Carl Decaluwé mee, in het kader van de preventiecampagne "1 dag niet".

Voor de eerste keer organiseert België deze sensibiliseringscampagne. Bedoeling is burgers, buren, ondernemers, scholen, verenigingen te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Vooral voor West-Vlaanderen is dat niet onbelangrijk gezien de criminaliteit langs de Franse grens en de problematiek van de rondtrekkende daderbendes in de regio Beernem-Oostkamp.

De voorbije jaren investeerde West-Vlaanderen fors in de bestrijding van de woninginbraken. Zo kwam er op initiatief van gouverneur Decaluwé een cameraschild met een ANPR-netwerk. ANPR-camera's herkennen nummerplaten waarmee meteen kan gezien worden of de auto gezocht wordt.

"Opwaartse trend lijkt gebroken"

Die investeringen lijken te gaan renderen want sinds april 2014 is er een duidelijk daling in het aantal woninginbraken. In september waren er zelfs "maar" 210 woninginbraken. Dat is het laagste cijfer sinds september 2010. Tot en met oktober zijn er 2.946 inbraken geweest. Met nog twee maanden voor de boeg lijkt West-Vlaanderen een daling te noteren van tien procent. Daarmee wordt een opwaartse trend gebroken. In 2013 waren er nog 4.121 inbraken.

Voor deze eerste "1 dag niet"-actie zijn er in West-Vlaanderen 35 initiatieven georganiseerd, waaronder zestien door de preventiediensten van de gemeenten en de lokale politie.

Meest gelezen