Philips schrapt 170 banen in Turnhout

De directie bij verlichtingsproducent Philips in Turnhout wil 170 banen schrappen. Dat is meegedeeld op een bijzondere ondernemingsraad. In de fabriek wordt klassieke verlichting gemaakt maar daar is door de snelle opkomst van led-verlichting steeds minder vraag naar. De vestiging in Turnhout blijft voorlopig wel open. De procedure rond de wet-Renault is opgestart.

Bij Philips in Turnhout werken vandaag nog 1.150 mensen, de helft van voor de herstructurering drie jaar geleden. Ook in juni 2012 werden nog 136 banen geschrapt. In Turnhout wordt klassieke verlichting gemaakt voor professioneel gebruik, zoals straatverlichting en verlichting voor winkels en sportstadions. Maar de verkoop van die producten heeft erg te lijden onder de concurrentie met Azië en de snelle opkomst van de led-verlichting.

Volgens de directie is banenverlies om die redenen onvermijdelijk. In oktober werd een vrijwillige vertrekregeling opgestart, waar volgens de vakbonden al 70 mensen zijn op ingegaan, onder hen 66 arbeiders. Tijdens de bijzondere ondernemingsraad vandaag werd aangekondigd dat er nog eens 100 werknemers moeten verdwijnen. Het gaat om 16 arbeiders en 84 kaderleden en bedienden.

"Iedereen wist dat er iets op til was"

Volgens Peggy Schuermans van de christelijke vakbond (kleine foto) reageert het personeel gelaten op het nieuws. "Dit is niet onverwacht. Iedereen wist dat er iets stond te gebeuren. Maar dit is natuurlijk geen leuk moment, zo vlak voor het eindejaar."

"We blijven uitkijken naar wat er de komende maanden gaat gebeuren, want volgens ons zal het hier niet bij blijven. Men verwacht dat de omzet tegen 2018 met 30 procent daalt. Als je dat afzet tegenover het aantal personeelsleden, dan staat er ons nog wat te wachten".

"De toekomst in Turnhout ziet er slecht uit", vult haar socialistische collega Serge Seret aan. "Als men niet in onderzoek en ontwikkeling blijft investeren en geen nieuwe producten hier binnenhaalt, dan is dit een eindig verhaal. De conventionele verlichting heeft het heel moeilijk door het led-verhaal. Dat zal niet verbeteren. De aankondigingen zullen zich snel opvolgen."

"Ook na 2015 verdere afslankingen"

Over de timing van de ontslagen is voorlopig nog niet veel bekend, behalve dat ze in de loop van 2015 zouden vallen. "Voor alle duidelijkheid, de besprekingen moeten nog aanvatten", beklemtoont Senet. "We zullen proberen om dat getal nog naar beneden te krijgen."

Bij een eerdere herstructurering had de directie in Turnhout beloofd dat de fabriek nog zeker tot 2018 zou openblijven, de periode van het verdwijnen van de traditionele verlichting. Maar het is wel duidelijk dat ook de uitdovingsoperatie in de fabriek gestart is.

Ook na 2015 zullen volgens de directie maatregelen nodig blijven om het bedrijf verder af te slanken in lijn met de dalende volumes. "Philips Turnhout wordt kleiner, maar sterker. Philips Lighting heeft de strategie om de grootste speler in conventionele professionele verlichting te blijven en probeert marktaandeel te winnen. De site in Turnhout blijft het wereldwijde productie- en kenniscentrum voor innovatieve en kwalitatief hoogwaardige conventionele lampen voor vele professionele toepassingen en vervangingsmarkten."

Philips stelt in ons land zo'n 2.000 mensen te werk. Eind de jaren 80 waren dat er nog meer dan 18.000. Behalve de fabriek in Turnhout en het hoofdkantoor in Brussel zijn er nog vestigingen in Kontich en Roeselare.