Russische roebel blijft verder afkalven

De waardevermindering van de Russische munt, de roebel, gaat steeds verder. Niet enkel westerse sancties, maar vooral structurele problemen wegen op de Russische economie.
AP2013

Sinds begin dit jaar heeft de roebel nu al 40% van zijn waarde verloren in verhouding tot de Amerikaanse dollar. De voorbije weken is de val van de roebel gewoon voortgegaan, ondanks de tussenkomst van de Russische centrale bank.

Premier Dmitri Medvedev kan dan op de televisie wel verklaren dat de roebel te veel ondergewaardeerd is, de koers blijft dalen, ook al omdat veel Russen hun geld omzetten in buitenlandse deviezen.

Tot nu toe voelt de gemiddelde Rus de koersdaling nog niet zo erg. Enkel reizen naar Europa worden duurder, waardoor minder Russen die kant opgaan, maar ze gaan dan meer naar Aziatische landen op reis.

Analisten melden echter dat als de val van de roebel blijft doorgaan, bedrijven failliet dreigen te gaan en de werkloosheid kan toenemen. Dan zou de populariteit van president Vladimir Poetin aantasten.

Kapitaalvlucht versnelt nog

Rusland kampt niet enkel met de val van de roebel, maar ook met westerse sancties en de lage prijzen voor olie en gas, goed voor 70% van de uitvoer van Rusland.

De kapitaalvlucht was echter al bezig voor de crisis in Oekraïne. Vorig jaar zou 60 miljard dollar zijn weggehaald uit Rusland. Dit jaar zou dat 128 miljard dollar zijn en volgens de Russische centrale bank zou dat volgend jaar nog altijd 120 miljard dollar zijn.

President Poetin belooft mensen die hun geld terughalen, ongemoeid te laten, maar dat kan de vlucht van het kapitaal niet stuiten.