Voormalige "burgerinfiltrant" eist schadevergoeding van de staat

Een man die als burgerinfiltrant misdrijven zou hebben gepleegd in opdracht van de politie om onder meer een drugsbende op te rollen, eist een schadevergoeding van 500.000 euro van de Belgische staat. Het proces wordt morgen ingeleid voor de burgerlijke rechtbank in Dendermonde.

Het gaat om een man die momenteel een celstraf uitzit voor fraude. De man was naar eigen zeggen als "undercover/infiltrant/burger" onder meer verantwoordelijk voor het oprollen in 2007 van een Antwerpse bende die 700 miljoen euro zou hebben verdiend met drugshandel. Hij zou zijn gerekruteerd als geregistreerde informant door de federale politie, maar stelt dat hij daarna ongeregistreerd als burgerinfiltrant voor het gerecht werkte, een opsporingstechniek die in ons land verboden is.

Volgens de advocaten van de man is misbruik gemaakt van de positie van hun cliënt als infiltrant. Die zegt dat hij beloftes kreeg dat hij niet zou worden vervolgd voor misdrijven die hij in opdracht pleegde, maar dat het gerecht zich niet aan de afspraken hield.