Vrouwenquota in grote Duitse bedrijven

De raden van bestuur van grote Duitse bedrijven zullen vanaf 2016 voor minstens 30 procent uit vrouwen moeten bestaan. Dat heeft de Duitse regering beslist. De wet moet nog worden goedgekeurd door het parlement.
Christian Thiel2013
Minister Manuela Schwesig.

Minister voor Gezin Manuela Schwesig noemt de beslissing  "een mijlpaal in de gelijkberechtiging van vrouwen". Momenteel zitten er maar 22 procent vrouwen in de raden van bestuur van beursgenoteerde Duitse bedrijven.

De nieuwe wet zal van toepassing zijn op 108 bedrijven. Als de 30 procent grens niet gehaald wordt, dan zullen er geen mannen meer benoemd kunnen worden op vrijgekomen plaatsen in de raad van bestuur.

Middelgrote bedrijven krijgen geen verplichte quota opgelegd, maar moeten richtcijfers opstellen over het aantal vrouwen dat ze in leidende functies willen opnemen. Vanaf 2017 moeten de resultaten daarvan bekendgemaakt worden. De regering hoopt dat publieke druk deze bedrijven ertoe zal aanzetten om meer vrouwen te benoemen in leidende functies.

De vrouwenquota hebben voor grote onenigheid gezorgd binnen de regering. De sociaaldemocratische SPD drong aan op de regeling, maar de Beierse christendemocraten van de CSU vreesden dat de verplichting de economie zou belasten.

In Noorwegen, Spanje, IJsland en Franrijk zijn er gelijkaardige regelingen over quota. Ook in ons land is er discussie over de invoering van een minimumaantal vrouwen in de raden van bestuur.