Zes doden bij zelfmoordaanslag in Kaboel

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vanmorgen zes doden en elf gewonden gevallen bij een zelfmoordaanslag tegen een bus van het Afghaanse leger. De slachtoffers zijn soldaten die op weg waren naar het werk. Bij een andere, luchtaanval door buitenlandse troepen zouden volgens een lokale overheid vijf Afghaanse kinderen omgekomen zijn. De internationale coalitie bevestigt noch ontkent.

Volgens een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie was de zelfmoordterrorist te voet. De aanslag is al opgeëist door de taliban. Volgens de islamitische fundamentalisten vielen er 12 doden en 13 gewonden.

De aanslag van vandaag maakt meteen ook een einde aan de korte periode van relatieve rust. Vorige maand werd getekend door een reeks bloedige aanslagen tegen pensions, Afghaans overheidspersoneel en voertuigen van buitenlandse hulpverleners.

De opstandelingen van de taliban viseren de laatste maanden vooral het noorden van Afghanistan met bermbommen en zelfmoordaanslagen tegen de buitenlandse troepenmachten. Die laatsten zijn zich aan het terugtrekken, tegen eind deze maand moeten de meesten onder hen na 13 jaar aanwezigheid het land verlaten hebben.

De resterende troepenmachten hebben als taak om de Afghaanse politie op te leiden en bij te staan bij de machtsoverdracht. Met hun aanslagen proberen de taliban om de nieuwe machtsstructuur te destabiliseren.