"Doe ik mee of niet? Lastige vraag!"

Wie staakt op 15 december mee, en wie niet? Deredactie.be zocht en vond mensen met een uitgesproken mening die hun verhaal doen over waarom ze wel of niet achter de staking staan... of waarom ze twijfelen. Naomi Mardaci studeert en werkt in Gent: "Je stem laten horen is oké, maar moeten we daarom alles platleggen?"

Naomi Mardaci wordt 25 en combineert momenteel werken en studeren in Gent. Mardaci studeert verpleegkunde en is tevens voorzitter van de studentenraad aan de Artevelde Hogeschool. In die hoedanigheid vertolkt ze de mening van de gemiddelde student.

Tijdens de grote betoging van 6 november kwamen opvallend veel jongeren en studenten mee op straat. Wat gaan ze doen op de nationale stakingsdag op maandag 15 december? "Dat is een lastige vraag", vertelt Mardaci. "Je stem laten horen en het debat aangaan is best oké, maar is het werk neerleggen het beste? Sommigen zeggen "als je iets wil bereiken, moet de alles platleggen". Zo ver gaan we niet. We doen geen specifieke oproep aan de studenten om niet te komen."

Creeërt de overheid "eeuwige student"?

"Bij veel studenten bestaat er toch ook een zekere drempel: wat moet gebeuren, moet gebeuren. Anderzijds betekent dit niet dat we de besparingen zomaar aanvaarden. Er is wel degelijk bezorgdheid onder de studenten."

Waarover gaan die bezorgdheden? De kinderbijslag, de bijdrage aan de zorgverzekering en de wachtuitkeringen voor studenten die worden ingekort - onlangs bleek dat op 1 januari zowat 17.000 jongeren hun inschakelingsuitkering gaan verliezen, de VDAB wil nu met 3.000 van hen bekijken hoe ze begeleid kunnen worden naar een job, nvdr. 

Dat laatste aspect leidt er bij sommigen toe dat ze blijven studeren, eerder dan werkloos te zijn zonder uitkering. "Ze redeneren dat dan beter nog een diploma bijhalen, om toch iets extra te hebben op de arbeidsmarkt. We moeten in die optiek opletten voor het concept van "eeuwige student.""

"Begin er vroeg mee"

Hun pensioen mag nog dan nog verre toekomstmuziek zijn, het houdt de studenten bezig. "Het onderwerp leeft! Wie weet hoe oud we zullen zijn als het ooit aan ons is om met pensioen te gaan? In sommige richtingen bestaat daar schrik voor. Neem nu mijn opleiding tot verpleegkundige: gaan we naar bejaarde verpleegkundigen die nog oudere bejaarden verzorgen?"

Over de hoogte van het pensioen maken ze zich minder zorgen, omdat ze dit zelf kunnen bijsturen. "Die boterham is niet zo heel groot. Maar ik begin op 1 januari 2016 zelf met pensioensparen. "Begin er vroeg mee" is het devies."