"Duidelijke taal van Smet is moedig en nodig"

De Belgische Transportarbeidersbond BTB, onderdeel van het socialistische ABVV, is tevreden dat Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) een strafklacht gaat indienen tegen de omstreden taxidienst Uber. "Uber is een wolf in schaapsvacht", zegt federaal secretaris Frank Moreels.

De multinational "met enorme financiële middelen" waant zich volgens het BTB onaantastbaar "en gedraagt zich uitermate agressief en destabiliseert de taxisector. Dat de minister duidelijke taal spreekt is dan ook moedig en nodig."

Pascal Smet zal volgende week een strafklacht indienen tegen de praktijken van de taxidienst in Brussel. Zo zou het Amerikaanse bedrijf het niet nauw nemen met de veiligheidsvoorschriften, fiscale verplichtingen en sociale bescherming.

Moreels van de BTB benadrukt dat hij niet tegen innovaties is in de taxisector. "Maar dat betekent niet multinationals zoals Uber zomaar de wet mogen overtreden. De regels die er zijn in de taxisector beschermen de klant en de chauffeur. Elke taxifirma moet deze regels respecteren. Het is dan ook positief dat de minister optreedt", besluit Moreels.

De BTB vreesde eind november nog dat een nieuwe regelgeving in Brussel "de rode loper zou uitrollen voor de Amerikaanse taxi-app". Ze noemde de houding van de Brusselse Mobiliteitsminister toen "dubbelzinnig". De taxisector vreesde dat Smet een nieuwe wetgeving zou schrijven op maat van Uber, en daardoor een aantal bestaande regels zou afbouwen.