"Farid is sinds jaren veranderd", zegt zijn advocaat

Advocaat Marc Nève is tevreden dat zijn cliënt Farid Bamouhammad (Farid le Fou) nu op vrije voeten is. Hij is ervan overtuigd dat de man sinds jaren veranderd is. Ex-cipiers zijn daar niet zo zeker van.

Volgens advocaat Nève is Farid Bamouhammad nu overgebracht naar een opvangtehuis waar hij zowel psychisch als fysisch verzorgd wordt. Hij heeft dat nodig omdat hij erg geteisterd is door de strenge detentievoorwaarden die hem lange tijd opgelegd werden, zegt Nève.

Ook is hij erg aangetast door 55 dagen hongerstaking en ook op dat vlak moet hij opgevolgd worden. De advocaat meldt dat Farid zelf een re-integratieproces heeft voorgesteld.

Hij vindt de vrijlating die werd bevolen door een rechter in Luik logisch, ook al omdat er eerst een procedure was bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Bovendien maakt Nève zich sterk dat Farid sinds lang veranderd is en dat er niets fout zal gaan. Of Farid bij het verzet van minister Koen Geens (CD&V) begin januari persoonlijk aanwezig zal zijn, is nog niet duidelijk, maar Nève is zeker dat de ex-gedetineerde het land niet zal ontvluchten en geen herrie zal veroorzaken.

Verbijstering over vrijlating Farid

In een andere reportage in "Terzake" op Canvas lieten gewezen cipiers van Farid Bamouhammad zich totaal anders uit over de man. Volgens hen was hij steeds erg egocentrisch en vol ongeduld en sloeg hij bij het minste zijn cel kort en klein als hij niet snel genoeg zijn zin kreeg.

Daarbij werd ook geweld gebruikt tegen andere cipiers. De cipiers klagen ook aan dat Farid "faveurs" kreeg van de directie, maar net daarom steeds meer eisen ging stellen.

Ook psychotherapeute Sophie Buyse begrijpt de beslissing niet goed. Zij merkt op dat Farid "le Fou" tijdens zijn penitentiair verlof in 2005 zijn eigen vrouw, dochter en schoonmoeder gijzelde, net omdat hij nu eens "zelf bewaker" wou zijn. 

Gérard De Coninck, gevangenisdirecteur van Lantin toen Farid daar zat, verdedigt evenwel zijn ex-gevangene. Volgens De Coninck is Bamouhammad in de cel echt veranderd en hielp hij zelfs jonge criminelen opvangen. De moeder van Farid Bamouhammad zegt dat hij agressief geworden is door de slechte behandeling die hij op veel plaatsen heeft gekregen.