"Het moet nog beter worden in 2015"

Het was het ideale verhaal voor een fitnessmagazine: een vrouw valt op ruim 4 jaar tijd bijna 80 kilo af. Maar toen Brooke Birmingham uit Illinois, VS, wilde dat bij dat verhaal ook een foto van haarzelf in bikini zou staan, weigerde Shape Magazine de publicatie. Verbolgen maakte de 29-jarige vrouw haar verhaal in mei via Facebook wereldkundig. Birmingham keek op nieuwswebsite Today terug op deze tumultueuze periode.

"Ik ben blij dat ik hoop gegeven heb aan hen die nog vele kilo’s moeten kwijtraken. De hoop dat ook zij kwalitatief een beter leven kunnen leiden."

"De reacties op mijn verhaal waren gemengd. Er waren er die me feliciteerden en er waren er die me bekritiseerden. Gelukkig was de eerste groep veel groter dan de tweede groep. Velen vonden het vooral tof dat ze een foto te zien kregen die niet bewerkt was. En dat je best van je huid kan houden, hoe die er ook uitziet. Velen dachten dat zij de enigen waren die een dergelijke buik hadden. Het voelt goed anderen te kunnen helpen zodat ze zich niet alleen voelen."

"Mijn echtgenoot was tijdens de hype mijn rots in de branding. Er waren momenten dat ik niets anders deed dan in zijn richting ratelen, waarna hij me dan op een rustige manier advies gaf."

"Zelfs nadat de hype was gaan liggen, bleef ik nog mails krijgen van mensen die pas later mijn verhaal leerden kennen. Zelfs nu nog. Dat vind ik wel prettig, omdat ik dacht dat de storm snel zou gaan liggen. Maar nee dus."

"Ik heb geleerd dat je altijd in jezelf moet blijven geloven en niet bang moet zijn te verdedigen waar je achter staat. Want er zijn altijd wel mensen die door jou geïnspireerd raken. Daar ben ik nu rotsvast van overtuigd."

"Ik hoop dat het positieve beeld van het eigen lichaam ook in 2015 benadrukt blijft. Er moet nog meer over gesproken worden. Er moeten minder mensen zijn die hun lichaam haten omdat ze andere beelden in de media te zien krijgen. Ik hoop sowieso dat ook de media die veranderingen inzien. Ook zij moeten begrijpen dat velen onder ons "the real thing" willen zien.

lees ook