"Nu is Fabiola thuis, bij God en haar echtgenoot"

In de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel is vandaag afscheid genomen van koningin Fabiola, de weduwe van koning Boudewijn. Van over de hele wereld kwamen royals naar Brussel. De viering werd geleid door kardinaal Danneels, die Fabiola voor haar eenvoud bedankte.

Zeven dagen na haar overlijden is Fabiola de Mora y Arágon begraven. De vijfde koningin van België is zo opnieuw herenigd met haar man, koning Boudewijn. De vrome Fabiola geloofde in het hiernamaals. Ze keek uit naar een hereniging met de man met wie ze 30 jaar getrouwd was.

Stoet vertrokken in gietende regen

De Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal zat afgeladen vol. Zo'n 200 "gewone" burgers woonden de plechtigheid ook bij. De begrafenisstoet met de voltallige koninklijke familie arriveerde iets voor 10 uur in de gietende regen aan de kathedraal waar zo'n 500 mensen waren opgedaagd.

Op de tonen van het Belgisch volkslied werd de kist -gedrapeerd met een Belgische vlag en gedragen door de carabiniers-grenadiers uit Leopoldsburg - tot aan de trap van de kathedraal gebracht. Als teken van eenvoud en op verzoek van de overleden koningin zelf werd de kist vooraan in de kerk op de grond gezet en niet op een verhoog.

Achternichtjes brengen hulde aan groottante

Tijdens de voorbede spraken kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prinses Louise, prins Amedeo, erfgroothertog Guillaume van Luxemburg en een Spaanse nicht van Fabiola. Dit deden ze allen in een verschillende taal. Daarmee gaven ze gehoor aan de wens van Fabiola om de dienst meertalig te laten verlopen. Zo werd gesproken in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Spaans.

"Oom Boudewijn en tante Fabiola zochten onophoudelijk naar vrede", zei Elisabeth. Prins Gabriël verzocht dan weer om "troost in onze beproevingen". Daarna was het de beurt aan prins Amedeo, zoon van prinses Astrid en prins Lorenz. "Geef geliefden de kracht", zei hij. Prinses Louise, dochter van prins Laurent en prinses Claire, nam het woord in het Engels.

In zijn homilie benadrukte monseigneur Danneels dat de dood voor Fabiola geen einde was, maar "een doorgang". Danneels noemde Fabiola een "vanzelfsprekende gelovige" en een "zielsgenote van zoveel mensen". "Een respectvolle tochtgenote voor wie niet gelovig was".

De kardinaal verwees ook naar de persoonlijkheid van de koningin. "Ze was ernstig, maar had ook veel humor. Ze was zacht en gepassioneerd. Ze was duidelijk, maar barmhartig. Ze was eenvoudig en toch elegant", aldus Danneels.

Royals van over de hele wereld

Naast de Belgische koninklijke familie en Fabiola's vaste kapper Willy Massaer, waren royals van over de hele wereld aanwezig.

Zo brachten de Nederlandse prinses Beatrix, koning Carl Gustaf en Silvia van Zweden een laatste groet. Ook de Deense koningin Margarethe en de Spaanse koning Juan Carlos tekenden present. Luxemburg vaardigde groothertog Jan, zijn oudste zoon Henri en kleinzoon Guillaume af. Jan was getrouwd met Josephine Charlotte, de zus van Boudewijn. Ook de Japanse keizerin Michiko, de Thaise prinses Sirindhom en de Marokkaanse prins Moulay Rachid zakten voor de gelegenheid naar Brussel af.

Twee religieuze plechtigheden

Na de plechtigheid wordt het stoffelijk overschot van Fabiola naar de kerk van Laken overgebracht. Ze voelde zich immers een volwaardige parochiaan in Laken. Daar vond een (tweede) religieuze plechtigheid plaats, die ook door het gewone publiek werd bijgewoond. In diezelfde kerk bevindt zich de koninklijke crypte waar Boudewijn rust (foto). Omstreeks 13 uur was ook deze dienst afgelopen en trok de koninklijke familie zich in het kasteel van Laken terug.

Jonas Roosens