"Sierra Leone verbiedt openbare eindejaarsvieringen"

Openbare vieringen voor Kerstmis en Nieuwsjaar worden dit jaar verboden in het West-Afrikaanse land Sierra Leone. Dat heeft het hoofd van het Nationaal Centerum voor de Strijd tegen Ebola (NERC) gezegd tegen het Franse persagen tschap AFP. Sierra Leone is een van de landen die het zwaarst worden getroffen door de ebola-epidemie.

"Er zullen dit jaar geejn kerst- en nieuwjaarsvieringen zijn", zegt Palo Conteh. "Iedereen moert thuis blijven."  Volgens hem zullen militairen toezien op het feestverbod.

Gisteren heeft president Ernest Bai Koroma er bij de traditionele stamleiders op aangedrongen te stoppen met traditionele rituelen zoals het wassen van overledenen. Dergelijke praktijken zijn een van de belangrijke besmettingshaarden van ebola. Naar verluidt is 70 procent van de nieuwe besmettingen te wijten aan begrafenisrituelen.

In heel West-Afrika zijn nu al meer dan 18.100 ebolabesmettingen vastgesteld. Meer dan 6.500 mensen zijn aan de ziekte overleden.