"Tienduizenden passagiers worden maandag gegijzeld"

De vereniging van Europese luchtvaartmaatschappijen (AEA) veroordeelt de aangekondigde stakingsactie bij luchtverkeersleider Belgocontrol. "Tienduizenden passagiers, vracht en dringende zendingen worden gedurende 24 uur gegijzeld en dat wegens een stakingsagenda die niets te maken heeft met de luchtvaartsector", zegt AEA-topman Athar Husain Khan.

De vakbonden kondigden vandaag aan dat het Belgische luchtruim vanaf zondag om 22 uur gedurende 24 uur gesloten zal zijn, naar aanleiding van de nationale staking tegen de regeringsmaatregelen.

"Luchtvaart speelt een zeer kritische rol in de mobiliteit van mensen en levert elke minuut een belangrijke bijdrage tot de Europese economie dankzij het transport van goederen. Het is totaal verwerpelijk dat een stakingsactie van een entiteit die een infrastructuurmonopolie bezit deze rol abrupt tot stilstand brengt en dat de hele Europese luchtvaartindustrie er maandag het slachtoffer van wordt", stelt de AEA nog. "Dit leidt niet alleen tot miljoenenverlies voor de luchtvaartmaatschappijen, tienduizenden passagiers moeten hun reisplannen annuleren of wijzigen en dat tijdens een van de drukste weken van het jaar voor de sector."