Amerikaans Huis van Afgevaardigden keurt begroting goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een begroting van de overheidsfinanciën goedgekeurd waarin zowel de Democraten van president Barack Obama als de Republikeinen zich kunnen vinden. Dat betekent meteen ook dat een nieuwe shutdown van de overheidsdiensten voorkomen kon worden.

Met de deal is 1,1 biljoen dollar gemoeid. Met dat geld kunnen de overheidsdiensten naar verwachting tot minstens september 2015 draaien. Een uitzondering daarop is het Departement voor Binnenlandse Veiligheid dat maar tot februari een budget krijgt. Een poging van de Republikeinen om de door hen betwiste eenmalige legalisatie van migranten tegen te houden.

Verder worden de binnenlandse uitgaven beperkt, maar worden er extra miljarden vrijgemaakt voor de bestrijding van IS in Irak en Syrië en de bekamping van ebola in West-Afrika anderzijds.

De Republikeinen en de Democraten hadden eerder deze week ook al een akkoord bereikt over een verhoging van het schuldenplafond. Daarmee is het gevaar voor een nieuwe "shutdown" afgewend.

Moeizame stemming

Net voor de stemming dreigde de linkse vleugel van de Democraten nog dwars te gaan liggen, maar uiteindelijk werd het wetsvoorstel na enkele uren vertraging aangenomen met 219 tegen 206 stemmen.

Opmerkelijk is wel dat de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner (foto), die bij de vorige begrotingsbesprekingen nog hard van mening verschilde met president Obama, nu met hem op dezelfde lijn zat.

Obama kwam deze keer wel lijrecht tegenover Nancy Pelosi te staan,de fractieleidster van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden.

Het voorstel moet nu nog goedgekeurd worden in de Senaat. De stemming daar wordt de komende dagen verwacht, misschien zelfs nog vrijdag. Ten slotte moet Obama zijn handtekening nog zetten.

In oktober 2013 moest een belangrijk deel van de Amerikaanse overheidsdiensten gedurende twee weken de deuren sluiten door het uitblijven van een akkoord over het schuldenplafond. De Republikeinen hadden de stilstand uitgelokt omdat ze Obama's hervorming van de gezondheidzorg wilden terugdraaien.