Boek werpt nieuwe kijk op meesterwerk van Pieter Bruegel

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSK) hebben vrijdag "Pieter Bruegel the Elder, Fall of the rebel angels" voorgesteld. Het boek onthult de geheimen van "De Val van de opstandige engelen", het meesterwerk van Pieter Bruegel de Oude.
BELGA/LALMAND

In het schilderij, dat dateert van 1562, illustreert Bruegel de scènes van de val der engelen en de apocalyps. In een gouden harnas verschijnt aartsengel Michael uit het hemelse licht om de gevallen engelen te bestrijden.

Zijn rechtervoet rust op de buik van een zevenkoppige draak. Dat monster is deels verborgen door talloze hybride en onrustwekkende personages. "Opmerkelijk genoeg werd dit fascinerende schilderij nooit eerder grondig onderzocht", aldus de KMSK.

De auteur van het boek, Tine Meganck, toont aan dat Bruegel "het traditionele moraliserende verhaal over hoogmoed omvormt tot een innovatieve commentaar op zijn eigen tijd". Meganck zegt dat Bruegel hiermee een poging doet om Hieronymus Bosch, de Zuid-Nederlandse kunstschilder die leefde van 1450 tot 1516, te overtreffen.

De auteur presenteert "De Val van de opstandige engelen" als "een waarschuwing tegen hoogmoed, een meditatie op de gevaren en mogelijkheden van het menselijke streven in kunst, kennis en politiek, een universeel thema dat niets aan actualiteit heeft ingeboet".

Tine Meganck is onderzoeker bij de KMSK België. Het onderzoek werd gefinancierd door de Interuniversitaire Attractie Pool (IAP) City and Society in the Low Countries, een onderzoeksprogramma van de Belgische federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid.