Crevits: "Scholen gaan heel verantwoordelijk om met staking"

Het is nog onduidelijk welke impact de nationale staking maandag op het onderwijs zal hebben. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is er gerust op dat schoolbesturen ouders intussen goed geïnformeerd hebben.

Crevits stelt vast dat de afgelopen weken weinig leraren hebben gestaakt, zo'n 4 procent. Maar in "De ochtend" op Radio 1 zei ze dat het onderwijs zich georganiseerd heeft om vooral aanstaande maandag te staken.

Het gaat dan vooral om het basis- en kleuteronderwijs, want in veel middelbare scholen zijn de examens vandaag al achter de rug. Maar de kerstvakantie is nog niet begonnen, benadrukt Crevits. "Heel veel scholen hebben laten weten dat er maandag geen examens worden afgenomen, maar in veel secundaire scholen gaan dinsdag de examens nog gewoon door." 

Begrip voor bezorgdheid

Net als basis- en kleuterscholen zijn middelbare scholen maandag verplicht om opvang te voorzien voor hun leerlingen, zei Crevits nog. De minister vertrouwt erop dat de schoolbesturen hier de afgelopen tijd duidelijk over hebben gecommuniceerd met ouders en leerlingen. 

Voorts toonde Crevits begrip voor stakende leraren. "Men heeft het recht om te staken, ook in het onderwijs. Ik heb begrip voor de bezorgdheden die ook in het onderwijs leven. Mensen worden geconfronteerd met de verhoging van de pensioenleeftijd en met besparingen, ondanks de 11 miljard die we investeren in het Vlaams onderwijs."

"We moeten verantwoordelijk omgaan met dit signaal van ongerustheid. Respect hebben voor de mensen die willen staken", besloot de minister.