Ed Sheeran: "Ik heb mijn carrière te danken aan Spotify"

De Britse wereldster Ed Sheeran neemt het op voor de streamingdienst Spotify. "Ik denk niet dat ik zou kunnen doen wat ik doe zonder Spotify", zegt hij. Het streamingmodel is omstreden bij artiesten, onder meer omdat het bedrag dat ze ervoor krijgen, veel te laag zou zijn. Sheeran spreekt dat tegen.

"Mijn muziek is al meer dan 860 miljoen keer gestreamd. Dat betekent dat het heel veel mensen bereikt", zegt Sheeran aan de BBC. "Ik speel uitverkochte concerten in Zuid-Amerika. Ik heb zalen uitverkocht in Korea en Zuidoost-Azië. Ik denk niet dat ik dat zou kunnen doen zonder Spotify. Voor mij is het zelfs geen noodzakelijk kwaad. Het helpt me om te doen wat ik wil doen."

Andere muzikanten delen zijn mening niet. Radiohead-frontman Thom Yorke is al jaren een rabiate tegenstander en recent liet popster Taylor Swift al haar nummers van Spotify halen. "Voor iets van waarde moet betaald worden", zei ze daarover. "Ik vind dat muziek niet gratis mag zijn." Ook onder meer The Black Keys, Led Zeppelin, Metallica en AC/DC delen hun muziek niet op Spotify.

"Ik kom uit een andere generatie"

Swift haalt als reden dus aan dat ze te weinig geld krijgt van de online muziekdienst. Voor elk nummer dat via Spotify wordt gedraaid krijgt een artiest tussen de 0.6 en 0.84 dollarcent. Dat is een stuk minder dan de opbrengst van de verkoop van cd's of via bijvoorbeeld iTunes.

Volgens Sheeran betalen de streamingdiensten wél genoeg. "Maar we zien het niet, omdat de platenmaatschappijen minder verdienen dan vroeger, waardoor ze het geld willen houden dat Spotify aan hen geeft; en ze het dus niet aan ons uitbetalen. Dat is de waarheid." Sheeran zegt dat het hij vooral inkomsten haalt uit de ticketverkoop van zijn concerten.

Het verschil tussen hem en Swift is dat die laatste uit een andere generatie komt, aldus de Brit. "Taylor is al acht, negen jaar bezig. Ze komt uit een tijd waarin je nog echt platen kon verkopen. Het is pas de laatste vijf jaar echt verslechterd. Al mijn fans waren in het begin studenten die hun muziek deelden. Het is een andere generatie. Zij kan albums verkopen en ik kan gestreamd worden, want dat is de generatie waar ik uitgekomen ben."