Fitch verlaagt de rating van Frankrijk tot AA

De kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van Frankrijk opnieuw verlaagd. In oktober had Fitch Parijs al gewaarschuwd voor die stap. Het kantoor kan zich niet echt vinden in de begrotingsdoeleinden van de Franse regering.

De rating van Frankrijk wordt met een stap verlaagd van AA+ naar AA. In oktober had Fitch Frankrijk al gewaarschuwd voor een dergelijke verlaging en nu is het dus zover .

Als redenen voert Fitch de begrotingsdoelstellingen van de Franse regering aan. Die gaan nu uit van een groter tekort dan eerder was voorgesteld. Parijs heeft onder Europese druk een aantal extra besparingen aangekondigd, maar volgens Fitch gaan die niet ver genoeg.

Ook de totale schuldratio van Frankrijk baart de kredietbeoordelaar zorgen. Die zou volgend jaar op 98% van het bruto binnenlands product liggen.

Tegelijk blijven de vooruitzichten voor economische groei erg onzeker en ligt ook de inflatie bij onze zuiderburen erg laag.

Vertrouwen in regering blijft erg laag

De ratingverlaging toont opnieuw het weinig vertrouwen van de kredietbeoordelaars in de Franse regering aan. Die lijkt erg veel moeite te hebben om de geplande hervormingen door te voeren en krijgt de economie slechts met mondjesmaat aan de praat. De werkloosheid in Frankrijk ligt ook historisch hoog.

Nu zegt Fitch Ratings wel dat de kredietwaardigheid van Frankrijk erg groot blijft en bovendien krijgt Parijs een stabiel vooruitzicht mee, wat nieuwe ratingverlagingen in de nabije toekomst onwaarschijnlijk maakt.

Fitch merkt bovendien  op dat Frankrijk een goede en gediversifieerde economie heeft en de gezinnen gaan niet gebukt onder grote schulden. Ook de bankensector lijkt gezond. Samengevat heeft Fitch dus een gemengde boodschap voor Frankrijk: de fundamenten zijn gezond, maar de regering moet nu eens echt werk maken van structurele hervormingen en de schuldenlast onder controle houden.