Geens wil trager besparen dan de rest

Als de opgelegde lineaire besparingen doorgevoerd worden, kan Justitie onmogelijk functioneren wegens te weinig personeel. Minister Koen Geens (CD&V) wil het apparaat overeind houden via een kunstgreep: hij gaat eerst minder, en vervolgens meer besparen dan zijn collega's. Dat schrijft De Standaard.

Alle overheidsdiensten moeten besparen op personeel: 4 procent in 2015, telkens 2 procent in de drie jaren nadien. Voor Justitie is dat een ramp.

“Wat besparingen betreft, werkt Justitie beter als ze trager werkt, net omdat het een heel logge tanker is. Als je meteen voluit gaat, dan zal die besparingsoperatie moeilijk lopen. Maar het doel blijft wel hetzelfde: dezelfde percentages halen als ook de anderen moeten halen. Ik denk dat als ik een zekere steun krijg daarvoor, en ik op korte termijn efficiëntere werkmethodes door de werkgever kan doen aanvaarden, dit een haalbare kaart is", aldus de minister in "De ochtend" op Radio 1.

Geens heeft daarom een plan uitgedokterd om zonder extra geld - want dat ís er niet - zijn departement door de besparingen te loodsen. In plaats van onmiddellijk 4 en vervolgens telkens 2 procent te besparen, wil hij de regering voorstellen om voor Justitie een uitzondering te maken en een ander ritme goed te keuren. In 2015 bijvoorbeeld 1 of 2 procent, en de daaropvolgende jaren stelselmatig meer.

Bedoeling is dat de totale besparing op vier jaar tijd dezelfde blijft, maar draaglijker.