Groen voert actie in 50 kleinere stations voor meer en betere treinen

In vijftig kleine stations in Vlaanderen en Brussel voeren Groen-militanten en mandatarissen vrijdagmorgen actie voor meer en betere treinen. De partij brengt knelpunten in kaart in de hoop dat bij een eerste evaluatie bijsturingen gebeuren.

"Met de nieuwe dienstregeling, die op 14 december ingaat, wordt het voor gebruikers moeilijker door een dalend aanbod en duurdere tickets", zegt kamerlid en NMBS-specialist Stefaan Van Hecke. "Enkele grote lijnen gaan er op vooruit, zo rijden er vanuit Gent-Sint-Pieters klokvast vier treinen naar Brussel, maar in de kleinere stations wordt het allemaal moeilijker. Vroege en late treinen verdwijnen, op regionale lijnen worden treinen geschrapt en de prijzen stijgen maar dienstverlening gaat er op achteruit. Bovendien plant de regering Michel bijkomende besparing van 2,1 miljard euro. Groen wil een halt aan de besparingen en opnieuw investeren in infrastructuur en comfortabele treinen."

De partij merkt op dat, sinds de laatste dienstregelingswijziging van 1998, het aantal reizigers is toegenomen met 70 procent. "Maar de investeringen volgen het stijgend aantal gebruikers niet. Groen wil de investeringen in infrastructuur en treinen versterken door de fiscale ondersteuning van bedrijfswagens, die jaarlijks 4 miljard euro kost, afbouwen. Pendelaars verdienen een stipte, vlotte en comfortabele treinrit."

Parlementsleden, onder meer Kamerlid Wouter De Vriendt (Oostende) en Vlaams Parlementslid Johan Danen (Bilzen), en lokale groepen delen vrijdagmorgen flyers uit in vijftigtal kleinere stations. Hun lokale afdelingen brachten knelpunten in kaart, en roepen gebruikers ook op om die te melden.

Of de actie nog zin heeft, nu nieuwe de dienstregeling op 14 december ingaat? "De NMBS heeft gezegd dat er na een maand een evaluatie volgt, daarom is het belangrijk om knelpunten blijvend onder de aandacht brengen, in de hoop dat er snel een aantal correcties gebeuren", reageert Stefaan Van Hecke.