Italië ligt plat door algemene staking

Het openbaar leven in Italië ondervindt zware hinder door een staking. De twee grootste vakbonden voeren actie tegen de besparingsmaatregelen van de regering-Renzi en de geplande hervorming van de arbeidsmarkt. De actie, van 10 tot 18 uur, is te voelen in scholen, ziekenhuizen, (lucht)havens en het openbaar vervoer. Ook het luchtverkeer van en naar Italië wordt getroffen. In Milaan en Turijn zijn er rellen uitgebroken tijdens manifestaties.
AFP
Betogers in Rome steken de draak met premier "Pinocchio" Renzi.

“De vakbonden vinden dat de regering-Renzi onvoldoende doet om de economische crisis te bezweren”, vertelt correspondent Hedwig Zeedijk in Rome. “Heel specifiek zijn ze tegen de Jobs Act van Renzi, zijn politiek plan om meer banen te creëren door nog meer flexibele arbeid mogelijk te laten."

"Die Jobs Act komt ook tegemoet aan de werkgevers die voortaan ook werknemers om economische redenen zullen kunnen ontslaan, hetgeen tot nog toe geen geldige reden voor ontslag was. De vakbonden willen meer banen met toekomstmogelijkheden, vooral voor de jongeren maar ook meer uitkeringsmogelijkheden voor de mensen die hun werk verliezen."

Volgens de regering-Renzi zal de Jobs Act leiden tot meer aanwervingen. De premier zelf lijkt alvast niet onder de indruk van de stakingsactie. Tijdens een bezoek aan de Turkse hoofdstad Ankara zei Renzi gisteren dat hij “diep respect” had voor de stakers, ook al is hij het met hen niet eens. “Een prettige werkdag gewenst aan zij die werken en veel geluk aan hen die staken met respect en zonder controverse."

De eerste minister (foto) plooit dus niet voor de vakbonden, en dat op zich is een primeur in Italië. De Italiaanse vakbonden zijn het gewoon dat ze ook politiek een flinke vinger in de pap te brokken hebben. Renzi houdt er een andere mening op na. Hij zegt regelmatig dat "wetten door het parlement gemaakt worden en niet door de vakbonden". Italië staat onder zware druk van Europa om zijn uitgaven te beperken. De komende jaren moet 45 miljard euro bespaard worden.

Vooral hinder bij openbaar vervoer

De staking van vandaag, de derde grote al dit najaar, is geen nationale stakingsdag. Er zijn vandaag enkel regionale en lokale acties gepland. Volgens de vakbonden is de stakingsactie vrij effectief: 70 procent van de leden zou het werk hebben neergelegd. Er is dan ook grote hinder, vooral dan bij het openbaar vervoer. De helft van de treinen is geschrapt en tot 80 procent van de autobussen rijdt niet.

De staking zou overigens eerst vorige week vrijdag plaatsvinden maar de initiatiefnemer, de belangrijkste vakbond CGIL, stelde ze met een week uit. Officieel gebeurde dat omdat dan ook de meer gematigde vakbond UIL aan de actie zou deelnemen. Waarschijnlijk hebben de cynische reacties van de meerderheid – maandag 8 december was een feestdag waardoor een staking op 5 december meteen een lang weekend zou inleiden – ertoe geleid dat de actie met een week uitgesteld werd.

De kleinere, katholieke vakbond staakt vandaag niet mee. Zij gunt de regering het voordeel van de twijfel, aldus nog Zeedijk.

De staking heeft ook gevolgen voor wie vandaag vanuit ons land naar Italië wou reizen. Brussels Airlines en Ryanair hebben verschillende vluchten van en naar Italië geannuleerd.

Relletjes in Milaan en Turijn

In zo'n 54 steden over heel Italië zijn ook heel wat betogers op straat gekomen.

In Milaan werden de manifestaties grimmig toen het tot schermutselingen kwam tussen betogende studenten en de politie. De studenten schoten onder meer rookbommetjes af waarop de politie de knuppels bovenhaalde en ook traangas afvuurde. Enkele betogers werden opgepakt. Ook in Turijn verloopt de betoging onrustig.