Niemand in het wit, Laurent duimt voor prinses Louise

Tijdens de begrafenisplechtigheid van koningin Fabiola in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal vielen een aantal dingen op. Zo ging niemand gekleed in het wit, stond de kist van Fabiola eenvoudig op de grond en was prins Laurent enthousiast over de voorleeskunsten van zijn dochter prinses Louise. Een overzicht.

Bij de begrafenis van koning Boudewijn in 1993 was zijn weduwe koningin Fabiola opvallend gekleed in het wit, terwijl nochtans zwart doorgaans de kleur van de rouw is. Fabiola wou toen echter hoop uitstralen en koos dus voor witte kledij.

Vandaag, op de begrafenis van Fabiola zelf, was niemand in het wit. De leden van de koninklijke familie droegen zwarte of grijze kleren. Koning Albert had wel een wit accent: een witte sjaal.

Eén uitzondering was het Vilvoordse/Spaanse koor El Coro Rociero dat de plechtigheid opfleurde met "La salve rociera". De castagnetten klepperden op de tonen van "Olé olé". Het koor ging gekleed in traditionele klederdracht, maar de koorleden droegen ook allemaal een witte roos en een witte sjaal, speciaal voor Fabiola.

Kist op de grond

Bij een koninklijke begrafenis is het de gewoonte dat de kist van de overledene vooraan op een verhoog of een soort van troon wordt gezet. Op uitdrukkelijk verzoek van koningin Fabiola was dit niet het geval. Als teken van eenvoud werd haar kist gewoon op de grond gezet.

Sensueel hooglied, voor Boudewijn

De leesdienst tijdens de begrafenisplechtigheid in de kathedraal begon met een vrij sensueel Hooglied.

"Hoor, daar is mijn geliefde! Kijk, daar komt hij aan, over de heuvels snelt hij voort. Mijn lief is als een gazelle, hij lijkt wel het jong van een hert. Daar staat hij achter de muur van ons huis. Hij ziet door het raam en kijkt door de tralies naar binnen. Nu roept mijn geliefde en zegt tegen mij: 'Sta op, mijn liefste, kom toch, mijn mooiste. Kijk maar, de winter is voorbij, de regen is voorgoed verdwenen. Kijk, op het veld staan weer bloemen; de tijd om te zingen breekt aan, de roep van de tortelduif klinkt over het land. De vijgenboom draagt zijn eerste vruchten al, en wat ruikt de bloeiende wijnstok heerlijk! Sta op, mijn liefste, kom toch, mijn mooiste!"

Met dit gebed wilde Fabiola verwijzen naar haar hereniging met Boudewijn.

Prins Laurent - met zonnebril - duimt voor dochter Louise

De kinderen van koning Filip en koningin Mathilde en van prins Laurent en prinses Claire lazen de voorbeden voor en dat in verschillende talen.

Prinses Louise - dochter van Laurent en Claire - las zelfs voor in het vlekkeloos Engels, niet toevallig want haar moeder heeft Engelse roots. Een trotse vader prins Laurent stak zijn duimen fier omhoog voor prinses Louise.

Nog iets opvallends: tijdens de hele dienst had prins Laurent ook steeds een zonnebril op.

Filip en Mathilde erg emotioneel

Koning Filip en koningin Mathilde hadden tijdens de dienst moeite om hun emoties in bedwang te houden.

Toen Will Tura "Hoop doet leven" te berde bracht, hield het koningspaar elkaars handen stevig vast. Will Tura bracht het nummer ook al eens op de begrafenis van Boudewijn in 1993. Fabiola had toen de hand vast van koning Albert. Filip bedwong met man en macht zijn tranen.

Ook koningin Mathilde was duidelijk aangeslagen. Ze had een goede band met Fabiola die haar als haar opvolger zag. Ze moest ook haar zoon prins Gabriël troosten die het even moeilijk kreeg en zijn zakdoek bovenhaalde.

Meest gelezen