Oscar van wijlen Joan Fontaine dan toch niet onder de hamer

Slecht nieuws voor fans van Joan Fontaine die memorabilia van de overleden actrice verzamelen: de Oscar die ze in 1941 won, gaat voorlopig dan toch niet onder de hamer. Dat laten de beheerders van haar nalatenschap weten. Ze beweren dat de Academy of Motion Picture Arts and Sciences met een rechtszaak dreigt als de verkoop doorgaat.
1985 AP

Fontaine won haar Oscar voor beste actrice in een hoofdrol in 1942 voor haar vertolking van Lina in de film "Suspicion" van Alfred Hitchcock. Op dat moment was ze de jongste actrice ooit die de prijs won. Ze zou ook de enige acteur blijven die een Oscar kreeg voor een rol in een film van Hitchcock.

Na haar overlijden eind vorig jaar, beslisten de beheerders van haar nalatenschap het Oscarbeeldje bij Christie's te koop aan te bieden. Volgens het veilinghuis kon het tot 300.000 dollar (zo'n 242.000 euro) in het laatje brengen.

De verkoop was niet naar de zin van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences die de Oscars jaarlijks uitreikt. Om te vermijden dat de beeldjes te pas en te onpas bij veilingen zouden opduiken, heeft de organisatie sinds 1950 een regel ingevoerd die stelt dat winnaars of de beheerders van hun nalatenschap Oscars niet mogen verkopen vooraleer ze voor een symbolische dollar aan de Academy aan te bieden.

Hoewel de beheerders van de nalatenschap van Fontaine benadrukken dat ze haar beeldje jaren voor de invoering van deze regel won, hebben ze beslist de geplande veiling te annuleren. Ze beweren dat de Academy met een rechtszaak dreigt indien de verkoop zou doorgaan.

"Oscars moet men winnen, niet kopen", reageert de Academy. De organisatie ontkent evenwel de verkoop juridisch te kunnen verhinderen.