Smet dient een klacht in tegen Uber

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) dient bij het parket een klacht in tegen de praktijken van taxidienst Uber in de hoofdstad. Daarmee komt ook in België een eind aan de "softe" aanpak van de omstreden online-vervoersdienst.

Via een app brengt het Amerikaanse bedrijf klanten die vervoer zoeken in contact met chauffeurs die tegen vergoeding een plek in de wagen aanbieden. Uber wordt verweten de veiligheidsvoorschriften, fiscale verplichtingen en sociale bescherming die in de taxisector gelden te ontduiken.

Smet dient volgende week een strafklacht in bij het parket. Dat schrijft De Morgen. "Nieuwe initiatieven zoals Uber zijn welkom als ze zich schikken naar de regels", zegt hij. "Een gesprek daarover met Uber levert niets op, dus doen we het nu maar anders. We willen dat het parket nauwkeurig nagaat of en welke wetten het bedrijf overtreedt."

Smet zal ook een klachtenbrief aan de Computer Crime Unit sturen om te vragen de website waarmee Uber zijn diensten aanbiedt te blokkeren. Het Brussels Gewest komt ook in actie: als klant vermomde inspecteurs zullen controleritten uitvoeren met Uber-chauffeurs.

"Uber trekt zich niets aan van verbod"

Volgens Smet is de klacht tegen Uber een laatste stap. "Uber trekt zich helemaal niets aan van wat wij zeggen. Dat ik een strafklacht indien, zal het makkelijker maken voor een juridische instelling om te oordelen over de praktijken van Uber."

Bovendien kan er ook een onderzoeksrechter aangesteld worden, aldus Smet in "De ochtend". "Hij kan de fiscale en sociale constructies, die bij Uber toch wat schimmig zijn, onder de loep nemen."

Toch wil Smet niet dat Uber verboden wordt in Brussel. "Ze moeten zich aan de regels houden die ook gelden voor andere taxichauffeurs", besluit de minister.