STAM pakt uit met mini-Boekentoren in Lego

Het STAM, het stadsmuseum in Gent, lanceert vandaag een opvallend hebbeding: de Gentse Boekentoren in Lego. Het gaat om een ontwerp ter gelegenheid van de tentoonstelling "Maquettes. Verbeelding op schaal" die momenteel loopt in het museum.

Het pakket is ontworpen door LEGO Certified Professional (een soort van keurmerk voor mensen die (semi-)professioneel met Lego bezig zijn) Dirk Denoyelle, bevat 314 steentjes en heeft een schaal van 1 op 450. De toren is 4,7 cm breed en 16,7 cm hoog. De echte toren, een van de bekendste monumenten van Gent, werd gebouwd tussen 1936 en 1942 en wordt momenteel gerestaureerd.

Het STAM verkoopt de mini-Boekentoren in Lego in zijn museumshop naar aanleiding van de tentoonstelling "Maquettes. Verbeelding op schaal" die nog loopt tot en met 26 april 2015. De expo start met een verzameling miniaturen met Lego-creaties, ander speelgoed en souvenirs en behandelt ook de verschillende functies die maquettes en schaalmodellen hebben.

In het STAM staan daarom de vier bekendste Gentse torens nagemaakt in Lego: de toren van de Sint-Niklaaskerk, het Belfort, de Boekentoren en de toren van de Sint-Baafskathedraal. De bezoekers worden in het museum uitgenodigd om hun eigen creaties rond deze torens te bouwen.