Steeds meer borstkanker in ons land

Het aantal gevallen van borstkanker in ons land blijft toenemen. Vooral in Vlaanderen is er de voorbije jaren een forse stijging. Daarom wil de organisatie Think Pink geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

De meest recente cijfers dateren uit 2012. In dat jaar waren er in ons land 10.500 gevallen en daarmee blijft borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in België.

Vooral in Vlaanderen was er een forse stijging. Sinds 1999 is het aantal borstkankers er met een derde gestegen.

Hoewel er steeds betere behandelingstechnieken zijn en de overlevingskansen na vijf jaar gestegen zijn, sterven nog elke dag zeven vrouwen aan borstkanker in ons land. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt overigens dat er nergens ter wereld meer borstkanker wordt vastgesteld dan in België. 

De organisatie Think-Pink start nu een nieuwe campagne om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek. Momenteel wordt er gewerkt aan een ademtest om borstkanker op te sporen. Binnen de twee jaar zou dat een aanvulling kunnen zijn op screeningsmammografie.