Storm veroorzaakt hier en daar schade

Het stormweer en dan meer bepaald de hevige rukwinden hebben op diverse plaatsen in het land schade aangericht. Op verscheidene plaatsen is er melding van omgevallen bomen en afgeknakte elektriciteitskabels. In Zaventem is het Kerkplein afgesloten. De tenten van de kerstmarkt die morgen zou openen, staan op instorten.
De Kammenstraat in Antwerpen werd afgesloten.

De eerste meldingen van stormschade kwamen uit de regio Eeklo in Oost-Vlaanderen. De brandweer van Zomergem kreeg vanmorgen vroeg drie meldingen binnen. Twee keer ging het om een boom die omgevallen was of dit dreigde te doen. Voorbijgangers of auto's kwamen in geen enkel geval in gevaar.

In Kortenaken, Vlaams-Brabant knakte een elektriciteitskabel. In Geetbets viel een boom op een woning. Enkel de dakpannen raakten daarbij beschadigd.

De brandweerkorpsen van Tienen, Diest en Leuven kregen een vijftal telefoontjes met meldingen van stormschade, de meesten over omvergevallen bomen. In Sterrebeek bij Zaventem dreigde een scheefgezakte boom op een garage te vallen. De brandweer moest de boom in stukken hakken. In Zaventem zelf werd de kerstmarkt uit voorzorg afgesloten nadat enkele tenten dreigden in te storten. In de loop van de namiddag zal de kerstmarkt volledig opnieuw worden opgebouwd.

Op het kruispunt van de Baalsebaan en de Grote Bollostraat in Tremelo kwamen vanmorgen vroeg enkele houten hekken op de weg terecht. Het hout was afkomstig van een bouwwerf iets verderop. Ook elders in de gemeente was er melding van omgevallen bomen. Dat was onder meer het geval in de Dennenlaan waar een elektriciteitskabel werd afgeknakt. De straat werd er kort afgesloten voor het verkeer.

In het centrum van Landen kwam een boom door stevige rukwinden op de weg terecht. Ook die boom werd in stukken gezaagd.

In Halle-Booienhoven bij Zoutleeuw viel rond 9 uur een stelling op een hoogspanningskabel.

Woningen zonder elektriciteit

Ook in Limburg veroorzaakt het stormweer hinder. In Beek bij Bree zitten tien huizen en boerderijen zonder elektriciteit nadat vanochtend een tak op een elektriciteitspaal gevallen was. Ook de paal zelf brak doormidden. Infrax zou nog een hele dag werk hebben om alles te herstellen.

In Paal bij Beringen gebeurde vanmorgen een ongeval met een bouwkraan. De kraan viel om en raakte een bovengrondse stroomkabel. Dat gaf heel wat vonken, maar niemand raakte gewond. De buurt zat een tijdlang zonder stroom en de werken op de bouwwerf zijn stilgelegd.

De brandweer van Antwerpen kreeg een 25-tal oproepen voor stormschade. Onder meer de Kammenstraat (foto) werd even afgesloten. Dat gebeurde nadat een raam uit de gevel van de eerste verdieping boven een sushi-bar was gevallen en de etalage van de zaak vernietigde.