Test-Aankoop steunt actie tegen prijsverhogingen Telenet

De consumentenorganisatie Test-Aankoop gaat de actie tegen de aangekondigde prijsverhogingen van Telenet ondersteunen. Al meer dan 70.000 mensen ondertekenden een onlinepetitie om de telecomgigant te doen afzien van de verhoging. Test-Aankoop wil mee druk zetten, zegt topman Ivo Mechels aan onze redactie.

Begin volgend jaar trekt Telenet zijn prijzen op voor internet, digitale televisie en telefonie. Ook de huur van een digicorder zal iets meer kosten. Het bedrijf zegt dat de prijsstijging, die tussen 2 en 4 euro bedraagt, nodig is om de stijgende kosten te compenseren.

Heel wat klanten van Telenet zijn het niet eens met de prijsverhoging en laten online hun stem horen. Zo is er de website www.iklaatmenietpluimen.be, waarop al meer dan 70.000 een petitie hebben getekend om het telecombedrijf af te laten zien van de verhoging.

Daarnaast loopt er ook een initiatief om gezamenlijk via een groepsaankoop de goedkoopste telecomoperator te zoeken. Zo'n 20.000 mensen hebben daar interesse in getoond, onder wie ook zo'n 20 procent mensen die niet bij Telenet geabonneerd zijn. Proximus en Scarlet lieten al uitschijnen dat ze een aanbod gaan doen om de groepsaankoop binnen te halen.

"Er moet beweging komen in de markt"

Ook Test-Aankoop sluit zich nu aan bij de actie. De initiatiefnemers van de protestgroep hebben contact opgenomen met de organisatie om de krachten te bundelen en expertise te delen. Er is onder meer afgesproken om een Franstalige groep te lanceren voor de Franstalige klanten van Telenet in Brussel: jenemefaispasplumer.be.

Daarnaast gaat Test-Aankoop vandaag de 30.000 mensen mailen die zich hadden ingeschreven in hun protestactie eerder dit jaar tegen de verplichte omruiling van de decoders voor digitale televisie. Test-Aankoop gaat ook onderzoeken hoe het zijn koopwijzer (een applicatie om de goedkoopste tarieven te zoeken), ter beschikking kan stellen van de klagers.

"De bedoeling is om Telenet te laten afzien van de prijsverhoging", zegt Ivo Mechels van Test-Aankoop aan onze redactie. "We willen ook druk zetten op de markt, waar er nu veel te weinig concurrentie is. Er moet absoluut beweging komen in die markt."

Mechels hoopt dat er reactie komt van de overheid en de regulator. Van de bevoegde minister Alexander De Croo (Open VLD) verwacht hij dat hij het eenvoudiger maakt om van telecomoperator te veranderen.

Meest gelezen