Thaise kroonprinses Srirasmi verzaakt aan titel

In Thailand gaat prinses Srirasmi afstand doen van haar koninklijke titel. Ze is de vrouw van kroonprins Maha Vajralongkorn, maar haar familie is verwikkeld in een corruptieschandaal.

De voorbije weken zijn meer dan 19 familieleden en nauwe medewerkers van prinses Srirasmi opgepakt op verdenking van corruptie. Ze zouden mensen geld afgeperst hebben en misbruik gemaakt hebben van hun verwantschap met de koninklijke familie.

Nu zal de kroonprinses Srirasmi nu ook verzaken aan haar koninklijke titel. Ze is sinds 2001 getrouwd met kroonprins Maha Vajralongkorn, de zoon van huidig koning Bhumibol. Het koppel heeft een zoon.

De beslissing is opvallend, zeker omdat de Thaise media zich doorgaans erg discreet opstellen tegenover het koningshuis. In Thailand staan er strenge straffen op belediging van de monarchie en die worden ook vaak toegepast. 

Thailand is een overwegend boeddhistisch land, maar heeft in de geschiedenis de op Indiaas hindoeïsme gebaseerde notie van goddelijk koningschap of "devaraja" overgenomen. Thailand is een democratie, maar de indirecte invloed van het koninklijk hof is erg groot. Sinds begin dit jaar is een democratisch verkozen regering aan de kant gezet en heeft het leger de facto de macht.