Umicore bouwt katalysatorenfabriek in Thailand

De Belgische materialengroep Umicore gaat in Hemaraj, Thailand, een nieuwe fabriek bouwen voor katalysatoren die de uitstoot van personenwagens verminderen. "De investering zal Umicore in staat stellen om te voldoen aan de toenemende vraag naar autokatalysatoren in de snel groeiende Zuidoost-Aziatische markt", staat er in een persbericht dat het bedrijf voor beurs verspreidde.

Het gaat om een investering van zo'n 20 miljoen euro. Er zullen 60 mensen werken in de fabriek.

De bouw van de fabriek zal volgend jaar starten, de oplevering wordt verwacht in de tweede helft van 2016. De fabriek komt in een speciale economische zone in de buurt van Rayong, dicht bij alle belangrijke autofabrieken in het land. Umicore gaat vooral aan Japanse merken leveren. "De investering stelt ons in staat om verder te werken aan één van onze strategische doelstellingen, met name ons aanbod voor Japanse autoproducenten wereldwijd uitbreiden", luidt het.

Het centrum van de Zuidoost-Aziatische autoindustrie

In de afgelopen jaren is Thailand uitgegroeid tot het centrum van de Zuidoost-Aziatische autoindustrie.

Van de vier miljoen wagens die vorig jaar in de regio geproduceerd werden, zijn meer dan de helft gemaakt in Thailand. "De verkoop van personenwagens en lichte vrachtwagens zal naar verwachting sterk blijven groeien en de overheden in de regio pakken het probleem van de luchtkwaliteit aan, in het bijzonder in de grote steden. Thailand bijvoorbeeld legt momenteel een emissienorm voor wagens op die equivalent is aan Euro 4", wijst Umicore op het belang van katalysatoren.

De Belgen zijn al actief in China, Japan, Zuid-Korea en India.