Vliegverkeer boven België zondagavond voor 24 uur plat door staking

Het ziet ernaar uit dat het vliegverkeer boven ons land vanaf zondagavond 22 uur voor 24 uur lam zal liggen. De christelijke vakbond heeft namelijk een grote stakingsactie aangekondigd bij de luchtverkeersleiders van Belgocontrol, uit solidariteit met de nationale stakingsdag van maandag.

De christelijke vakbond staat erg sterk bij de luchtverkeersleiders van Belgocontrol. Het ACV maakt zich dan ook sterk dat er zondagavond vanaf 22 uur geen vliegtuig meer zal opstijgen of landen en dat voor alle luchthavens in België.

"We hebben lang en goed nagedacht, maar we kwamen tot de conclusie dat we niet anders konden dan bij Belgocontrol, een federaal bedrijf, deel te nemen aan de nationale staking", zegt Kurt Callaerts, algemeen sectorverantwoordelijke mobiliteit bij ACV-Transcom.  "Zondag vanaf de vooravond zullen wij notificaties uitsturen voor het buitenland. Dan zal het vliegverkeer worden afgebouwd om volledig tot stilstand te komen vanaf 22 uur en dat voor 24 uur".

Dat betekent concreet dat er geen vliegverkeer mogelijk zal zijn van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi. Er zal wel een uitzondering worden gemaakt voor dringende medische vluchten. Luchtverkeer dat overvliegt op grote hoogte zal ook geen hinder ondervinden omdat dat verkeer door Eurocontrol wordt begeleid.

De luchtverkeersleiders leggen het werk neer uit solidariteit met de nationale stakingsdag van maandag. Vooral de problemen met hun pensioenregeling zit de luchtverkeersleiders hoog. Maandenlange onderhandelingen hebben nog niets opgeleverd.