Vliegverkeer van en naar Londen verstoord na computerprobleem

Het vliegverkeer van en naar Londen is zwaar verstoord door een computerprobleem. Het aantal vluchten van en naar de Britse hoofdstad wordt beperkt. Alle Londense luchthavens ondervinden daardoor grote hinder, ook Heathrow, de grootste luchthaven van Europa. Ook in de rest van Europa zijn vluchten vertraagd of geschrapt. Het computerprobleem is intussen wel opgelost.
Archieffoto luchthaven van Heathrow

De Britse luchtverkeersleiding maakte melding van een technisch probleem in het controlecentrum in Hampshire, niet ver van de Britse hoofdstad. Het controlecentrum in Hampshire is een van de twee centra van waaruit het Britse luchtruim wordt gestuurd.

Eerder waren er berichten dat het luchtruim boven Londen volledig was afgesloten, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn. Het aantal vluchten werd wel een tijd drastisch beperkt. De Europese luchtverkeersleiders van Eurocontrol waarschuwen dan ook voor zwaar verstoord luchtverkeer.

  • Heathrow Airport maakt melding van "ernstige storingen", vliegtuigen vertrekken en landen wel opnieuw
  • Stansted Airport: vertragingen
  • Gatwick: vertragingen
  • London City Airport: vluchten komen opnieuw op gang, annuleringen en vertragingen mogelijk
  • London Luton Aiport: vertragingen

Enkele vluchten van de luchthaven van Brussel naar Londen Heathrow zijn afgelast.

Het incident kwam erg ongelegen, bij de start van het weekend en tijdens het spitsuur. Het luchtverkeer boven Londen komt nu stap voor stap opnieuw op gang. Pas over enkele uren zal alles weer normaal verlopen.

De Britse minister van Transport noemt de storing "gewoonweg onaanvaardbaar". Hij roept de luchtvaartautoriteiten op het matje en wil een volledige uitleg over het incident.