Voor het eerst in 7 maanden tijd 24 uur vrede in Oekraïne

Oekraïne heeft voor het eerst in zeven maanden 24 uur van vrede gekend. De Oekraïense president Petro Porosjenko, op bezoek in Australië, verwelkomde het nieuws en had het over een "reëel staakt-het-vuren" tussen de regeringstroepen en de Russischgezinde rebellen in zijn land, al beseft ook hij dat het vredesbestand nog zeer fragiel is.

"Ik heb positief nieuws gekregen. We maken vandaag voor het eerst in zeven maanden 24 uur van reëel vredesbestand mee", aldus Porosjenko tijdens zijn afscheidspeech in Sydney.

Na een spontaan applaus van de aanwezigen vervolgde Porosjenko. "U kunt zich niet voorstellen wat dit voor mij betekent. Dit is de eerste nacht dat ik geen Oekraïense soldaten verloren of gewond heb en dat er geen burgers gewond raakten of omkwamen."

De Oekraïense president rondt vandaag een driedaags bezoek aan Australië af. Voor zijn vertrek uit Kiev had hij opgeroepen tot een "dag van stilte", in een poging om het in september afgekondigde maar sindsdien veelvuldig geschonden vredesbestand nieuw leven in te blazen . De luwte in de gevechten begon dinsdag en lijkt echter nog steeds stand te houden. Maar Porosjenko beseft dat het te vroeg is voor grote woorden.

"Dit is nog maar 24 uur en alles is nog erg broos. Maar ik bid dat we dit proces kunnen voortzetten. Als we verenigd zijn dan zullen we winnen. Dat staat vast. Niet winnen met militaire middelen, maar we zullen een politieke dialoog op gang brengen, vrede en stabiliteit brengen in mijn land, het continent en de hele wereld."

Porosjenko verwijt zijn Russische collega Vladimir Poetin dat hij Oekraïne wil straffen voor zijn keuze voor vrijheid. "Deze oorlog gaat niet enkel over onze onafhankelijkheid. Dit is de oorlog voor democratie, wereldwijde democratie. En het is de oorlog voor veiligheid, wereldwijde veiligheid."

De oorlog in Oekraïne heeft al aan meer dan 4.300 mensen het leven gekost. Honderdduizenden zijn op de vlucht geslagen voor het geweld.