"Britse geheime dienst zit achter hacking Belgacom"

De Britse veiligheidsdienst GCHQ zit achter de computerinbraak bij Belgacom. Dat moet blijken uit documenten die De Standaard, NRC Handelsblad en de Amerikaanse site The Intercept konden inkijken. De hacking kwam vorig jaar aan het licht en was op dat ogenblik al ruim twee jaar aan de gang. Uiteindelijk was dochteronderneming BICS het doelwit. BICS regelt het internationale telefoon- en computerverkeer. Op die manier konden de hackers dat verkeer volgen.
BELGA/WARNAND

De gepubliceerde documenten dateren van juni 2011 en zijn gebruikt tijdens een meeting van Britse, Amerikaanse, Canadese, Nieuw-Zeelandse en Australische inlichtingendiensten. De documenten gaan over de aanval op Belgacom en dochterbedrijf BICS (Belgacom International Carrier Services).

Belgacom heeft altijd ontkend dat klanten werden geraakt door de spionage. Maar dat blijkt niet zo te zijn. De Britse geheime dienst kon de communicatie onderscheppen van de individuele klanten van Belgacom zelf, van de NAVO en de EU, en van de klanten van honderden internationale telecomproviders.

GCHQ wil niet reageren. Volgens de Britse geheime dienst zijn haar operaties wettelijk. De minister van Telecom, Alexander De Croo (Open VLD), wil het gerechtelijk onderzoek afwachten en wijst erop dat er een Centrum voor Cyberveiligheid komt.