"Dankzij Gollum kan ik alle rollen aan"

"Het is een acteerjob als een andere." Zo omschreef acteur Andy Serkis zijn gevoelens, nu de rol van Gollum definitief verleden tijd is. Toch zal hij voor altijd verbonden blijven met het boosaardige en zelfs walgelijke schepsel uit de films "The lord of the rings" en "The hobbit". Al blijft hij wel fier op zijn bijdrage in de filmadaptaties van de boeken van Tolkien. Hij is intussen door die rol immers uitgegroeid tot het typevoorbeeld van "de digitale acteur".

Serkis op nieuwswebsite Huffington Post: "Alle emotionele bagage, de keuzes, de psychologische kant van de rol, die worden niet ergens in een computer gefabriceerd, of door makers van animatiefilms of door iemand gespecialiseerd in visuele effecten. Het gezicht van Gollum is maar levend dankzij mijn gezicht op het scherm, het drama dat ik erin leg, de reacties, dat is er allemaal al voor computer-experten zich aan de figuur wagen. Hoe kijkers daarop reageren is ook vooraf allemaal getest."

"Er is niets speciaals aan. Het is gewoon acteren." De acteerprestaties van Serkis werden via "motion capture" -de techniek die men gebruikt om bewegingen van mensen te kopiëren naar realistische animaties- omgezet naar de figuur Gollum.

"De geluiden die Gollum produceert zijn terug te brengen tot het geluid van een kat, wanneer die een haarbal ophoest. Wat zo’n bal allemaal doet met het lichaam van een kat, van de top van zijn kop tot aan het einde van zijn staart. En het zit ‘m allemaal in die keel, waar al het schuldgevoel van Gollum -hij doodde zijn vriend Deagol- samengebald zit. Ik hou zo van hem. Zo gebroken dat hij is."

"Toen ik de eerste keer zag hoe ik er in de film zou uitzien, dat was een buitengewoon moment. Ik hield ervan. Dat was het einde van de typecasting. "Nu kan je alle rollen aan", dacht ik."

lees ook