"De loonkloof is niet zeer groot"

De vrouwenbeweging Vrouw en Maatschappij van CD&V bestaat 40 jaar en viert dat vandaag met een feest in Brussel. Het was huidig minister van staat Miet Smet (71) die in 1974 het initiatief nam voor de beweging, met de bedoeling te werken aan gelijke kansen voor mannen en vrouwen. Deredactie.be had een gesprek met oprichtster Smet over vrouwen in de politiek en tijdrovende jobs.

Wat vindt u van de vervrouwelijking in de Belgische politiek?
Marguerite De Riemacker-Legot was de eerste vrouwelijke minister (1965) en sindsdien is de vervrouwelijking langzaam gegroeid. Maar er zijn nog altijd maar drie vrouwelijke ministers en één vrouwelijke staatssecretaris in de huidige federale regering. Daar zit niemand van CD&V bij, maar ik merk dat de andere partijen dat gat ook niet opvullen.

En in de andere regeringen?
CD&V heeft wel twee vrouwen in de Vlaamse regering (Hilde Crevits, Joke Schauvliege, red.), een vrouw in de Brusselse regering (Bianca Debaets, red.) en Marianne Thyssen is Europees commissaris. Vrouwen krijgen wel grote departementen, zoals Turtelboom op Justitie, maar geen premierschap of het minister-presidentschap.

Belgische mannen verdienen nog altijd meer dan vrouwen, dat schreef Trends deze week. Komt het ooit goed?
Ondernemingen zijn nu wettelijk verplicht om hun jaarrekeningen te publiceren. Dat legt ze alleszins al een grote druk op. Maar eigenlijk is de loonkloof niet zeer groot. Je kan niet verwachten dat iemand die halftijds werkt dezelfde kansen krijgt als iemand die voltijds werkt.

Kansen?
Er moeten kansen zijn voor promotie, maar vrouwen moeten die ook grijpen. Zij zijn daarvoor kritischer omdat ze weten dat tijdrovende jobs ten koste gaan van het gezin. Maar bij mannen is er tegenwoordig ook een verlangen om zich met andere zaken (dan werk, red.) bezig te houden.

Wat vindt u van het afschaffen van ongemotiveerd tijdskrediet? De maatregel zou vooral vrouwen treffen.
Tijdskrediet bij vrouwen is meestal gemotiveerd, ze nemen tijd op voor hun kinderen, niet om op wereldreis te gaan.